Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Prezentacija istraživanja „Frikonomija severa Kosova“

Utorak, 20/2/2018, 11:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Prezentacija istraživanja „Frikonomija severa Kosova“

Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) predstaviće rezultate istraživanja „Frikonomija severa Kosova“. Događaj organizuje Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) u okviru projekta koji je realizovan u saradnji sa RTV Mir iz Leposavića i uz finansijsku podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo. Studija „Frikonomija severa Kosova“ se bavi stanjem privrede u četiri opštine na severu Kosova, naročito u okolnostima koje su usledile nakon potpisivanja Briselskog sporazuma. Studija je dostupna na srpskom, engleskom i albanskom jeziku a direktni linkovi za preuzimanje su:
Srpska verzija: http://bit.ly/2rvXEQv
Engleska verzija: http://bit.ly/2E2pUNo
Albanska verzija: http://bit.ly/2rALFRU

Konferencija za novinare Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER)

Na press konferenciji će govoriti:

 • Sanja Sovrlić, RTV Mir Leposavić / Crno-beli svet
 • Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj
  (InTER)
 • Jovana Jakovljević, istraživač Instituta za teritorijalni ekonomski
  razvoj (InTER)
 • Prof. dr Blagoje Paunović, profesor ekonomskog fakulteta Univerziteta u
  Beogradu
 • Predstavnik Kancelarije za Kosovo i Metohiju (TBC)

Molimo Vas da učešće na događaju potvrdite elektronskim putem na office@regionalnirazvoj.org

Agendu skupa i poziv za prezentaciju studije možete preuzeti na sledećim linkovima: Agenda, Poziv za prezentaciju studije - Frikonomija severa Kosova

Izveštaj

Sever Kosova izvolovano ostrvo

Izvor: Danas


Ekonomija severnog Kosova je izolovana od ostatka Kosova i od centralne Srbije i predstavlja ostrvo sa oko 3.000 preduzeća i vrlo nepovoljnom privrednom strukturom, rečeno je danas prilikom predstavljanja rezultata istraživanja o stanju privrede na severu Kosova nakon potpisivanja Briselskog sporazuma.

Konstatovano je da se problemi najmanje rešavaju na severu Kosova, iako se najveći deo Briselskog sporazuma odnosi na to područje.

Na severu Kosova dominiraju trgovina, poljoprivreda i prerađivačka industrija, uz ogroman broj mikro preduzeća, bez srednjih i uz samo jednu veliku firmu, što je nepovoljna situacija, izjavio je profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Blagoje Paunović, govoreći o istraživanju „Frikonomija severa Kosova“.

Zahvaljujući duplim platama i donacijama, stvara se parazitski mentalitet i ljudi na severu Kosova očekuju da neko drugi reši njihove probleme, što je loše za preduzetništvo, ocenio je Paunović.

Prema njegovim rečima, problemi na tom području su posledica nakaradnih političkih rešenja.

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) Dragiša Mijačić je izjavio da na severu postoji nepovoljno pravno okruženje, uz konstataciju: „Jedna teritorija, dva sistema – to nikada nije bilo jednostavno“.

Potrebno je jačanje vladavine prava i kreiranje sigurnog bezbednosnog okruženja, ne samo na severnom, već celom Koosvu, rekao je Mijačić.

On je naveo da na severu Kosova ne postoji institucija koja se bavi problemima privrednika, niti jedinstvena ekonomska strategija za to područje, dok univerzitet u Kosovskoj Mitrovici nije uključen u privredni razvoj.

Potrebno je raditi na jačanju saradnje preduzeća sa severa sa ostatkom Kosova. Privrednici iz centralne Srbije dobro sarađuju sa Kosovom, ali je to otežano privrednicima sa severa, pa im treba omogućiti pristup tom tržištu, koje im sada nije dostupno, izjavio je Mijačić.

Istraživač InTER Jovana Jakovljević je iznela podatak da je na severu Kosova registrovano gotovo 3.200 privrednih subjekata, od kojih je polovina upisana posle potpisivanja Briselskog sporazuma.

Registracija u okviru kosovskog pravnog sistema je neophodna za trgovinu sa centralnom Srbijom i dobijanje sredstava od donatora, rekla je Jovana Jakovljević.

Ona je, govoreći o najvećim izazovima za privrednike, navela dvostruko registrovanje preduzeća – na Kosovu i u centralnoj Srbiji, zbog čega su potrebna dva knjigovodstva, što povećava cenu poslovanja.

Među izazovima su i nejasne carinske procedure i nedovoljno poznavanje kosovskih propisa, zbog nedostaka dokumentacije i lošeg prevoda, izjavila je Jovana Jakovljević.

Prema njenim rečima, u albanskim sredinama nije uvek popularno kupovati od srpskih privrednika, dok se u srpskoj zajednici često smatra da saradnja sa albanskim firmama nije u skladu sa nacionalnim interesima.

Jovana Jakovljević je izjavila da je na severu Kosova teško utvrditi nivo nezaposlenosti, jer se ne zna broj stanovnika, pošto je bojkotovan svaki pokušaj popisa.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Jovana Jakovljević
Prezentacija istraživanja „Frikonomija severa Kosova“
Sanja Sovrlić
Blagoje Paunović
Prezentacija istraživanja „Frikonomija severa Kosova“
Dragiša Mijačić
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj