Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Prezentacija Regionalnog i Nacionalnih izveštaja o izvozu naoružanja na zapadnom Balkanu

Sava Centar, Beograd, Srbija, 10. novembar 2011.

Centar za kontrolu streljačkog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC) organizuje predstavljanje Regionalnog i Nacionalnih izveštaja o izvozu naoružanja na zapadnom Balkanu.

Prezentacija svih izveštaja će se održati 10. novembra 2011, u 11.00h, u konferencijskoj sali 3/0 Sava Centra.

Uvodnu reč će dati William Infante, stalni koordinator Ujedinjenih Nacija u Srbiji.

Nacionalni izveštaji o izvozu naoružanja sadrže informacije o relevantnim zakonima kao i detaljni opis količine, vrste i vrednosti prometa oružjem u datoj državi. Ove godine, svoje nacionalne izveštaje će prezentovati predstavnici Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Primerci izveštaja će biti na raspolaganju prisutnim novinarima.

Treći Regionalni izveštaj o izvozu oružja na Balkanu za 2009. godinu predstaviće šef kancelarije SEESAC-a. Regionalni izveštaj predstavlja jedinstvenu regionalnu inicijativu, koja se može uporediti jedino sa sličnom publikacijom Evropske Unije.

Zvanični radni jezik je engleski. Simultani prevod na srpski će biti obezbeđen. Nakon održanih prezentacija predviđeno je vreme za pitanja novinara i publike.

O SEESAC-u:
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Regionalni savet za saradnju (RCC) poverili su Centru za kontrolu streljačkog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC) da podržava izgradnju kapaciteta nacionalnih i regionalnih aktera za kontrolu i smanjenje velike rasprostranjenosti i zloupotrebe streljačkog i lakog oružja, i time doprinese većoj stabilnosti, bezbednosti i razvoju u regionu jugoistočne i istočne Evrope. Za više informacija o SEESAC-u posetite
www.seesac.org

O PROJEKTU:
2006. godine SEESAC je zajedno sa zemljama zapadnog Balkana započeo proces izrade godišnjih nacionalnih izveštaja o prometu naoružanja. Od tada SEESAC pomaže relevantnim nadležnim organima u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji. Zahvaljujući tome, ove zemlje sada redovno izdaju godišnje nacionalne izveštaje o prometu oružja. U julu 2009.g, SEESAC je učinio značajan politički korak obezbeđivanjem političke podrške za izradu Regionalnog izveštaja o prometu naoružanja. Predstavnici vlade Albanije, BiH, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Crne Gore i Srbije dogovorili su se o formatu i vremenskim rokovima za objavljivanje takvih izveštaja. Publikacija izveštaja je omogućena zahvaljujući finansijskoj podršci Norveške.

Kontakt:
Danijela Đurić
SEESAC asistent za komunikacije
Tel: +381 11 344 63 53
Fax: +381 11 344 63 56
E-mail: danijela.djuric@undp.org
URL: www.seesac.org