Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Promocija knjige i portala “STOP MOBINGU!“ novinara Filipa Mladenovića

Sreda, 16/5/2018, 12:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Promocija knjige i portala “STOP MOBINGU!“ novinara Filipa Mladenovića

Knjiga i portal “STOP MOBINGU!” osmišljeni su kao svedočanstvo i kao uputstvo za borbu protiv zlostavljanja na radu kako u medijima, tako i u svim drugim preduzećima, javnim ustanovama, privatnim firmama, bankama…

Svi zaposleni, bilo u stalnom radnom odnosu ili u honorarnom, mogu na portalu https://stopmobingu.wordpress.com/ pronaći korisne i praktične informacije za borbu protiv zlostavljanja na radu, odnosno za zaštitu elementarnih radnih i ljudskih prava sudskim putem.

Konferencija za novinare
Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS-a)

Na promociji će govoriti:

  • Marija Vukasović, pravna savetnica NUNS-a
  • Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a
  • Filip Mladenović, novinar

Izveštaj

„Mobingcid“ sve masovniji

Autor: Vojislav Milovančević, Medija centar

Knjiga i portal „Stop mobingu!“, autora Filipa Mladenovića, osmišljeni su sa namerom da se pomogne svima koji trpe zlostavljanje na radnom mestu, a koji pritom nemaju kome da se obrate. Oni su nastali kao podsećanje na nedavno preminulu novinarku Jasminku Kocijan, koja je i sama trpela mobing sve do svoje smrti, rečeno je danas na promociji u beogradskom Medija centru.

„Nakon fejsbuk posta Jasminke Kocijan, u kojem je navela da su aktivisti Crvenog krsta sprečeni da pruže pomoć zavejanima u Feketiću, u akciji spasavanja u kojoj je učestvovao i tada prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, počinje mobing nad njom. Posebno od strane direktorke agencije TANJUG, Branke Đukić“, rekao je Mladenović. On navodi da je sam proživljavao identičnu situaciju, te da je pre dobijanja otkaza na Radio Beogradu 202, dugo trpeo mobing.
„Svedočanstvo o mom slučaju sa Dvestadvojke je slika i prilika novinarstva u Srbiji. Ova knjiga, kao i portal i aplikacija su odgovor na „mobingcid“ koji je sve masovniji. Novinari, bilo u stalnom radnom ili u honorarnom odnosu, mogu na portalu pronaći korisne i praktične informacije za borbu protiv zlostavljanja na radu, odnosno za zaštitu elementarnih radnih i ljudskih prava sudskim putem. Ono što je najvažnije, jeste da će svi zainteresovani moći da preuzmu gotov obrazac tužbe”, kazao je Mladenović, izražavajući nadanje da će portal “Stop mobingu!”, postati “sigurna kuća” za sve one koji su žrtve nasilja na radnom mestu.

Poredeći stanje u novinarstvu, sa načinom dresure slonova u Indiji, gde se oni, vezani užadima vrte u krug, predsednik NUNS-a, Slaviša Lekić je istakao kako se i ljudi, slično slonovima, vrte u krug, s razlikom što njih u tom krugu ne drže lanci i užad, već neznanje:
“Pričaju da se u dresiranju slonova, samo u Indiji, koristi zanimljiva tehnika. Dok se slon još nije otrgao kontroli, dok je još mali i toleriše sve što mu radite, dreser jednu njegovu nogu, obično to biva prednja leva, veže lancem čiji je drugi kraj pričvršćen za kolac poboden u zemlju.Tako je sloboda kretenja slona više nego ograničena i svedena na jedan isti krug. Dan za danom slon se vrti u tom krugu, jer misli da je taj krug jedini prostor u kome može da se kreće. Vreme prolazi, a dreser lanac zamenjuje užadima. Najpre je konopac debeo, onda sve tanji i tanji, da bi na kraju to bi samo konac. Međutim, slon i dalje hoda istom maršrutom. Iako može odšetati kad god hoće, slon to ne shvata i ostaje „zarobljen" u granicama kruga koji mu je dužinom lanca još prvog dana definisao dreser. Uzmimo, hipotetički, da Fića može da preuredi scenu u kojoj dreser puši u centru kruga kojim se vrti slon. Filip bi, istina, odvezao slona, smestio ga u krug, možda mu i dao cigaru, a onda bi uhvatio dresera i njegovu prednju levu nogu vezao za lanac čiji je drugi kraj pričvršćen za kolac. I to nije sve. Dok bi se dreser vrteo „zarobljen" u granicama kruga koji mu je dužinom lanca definisao Mladenović, Filip bi išao paralelno sa njim i u uvo mu drobio kako mobing nije fina radnja.”

Lekić je, između ostalog, istakao kako je Filipa Mladenovića oduvek pokretala inercija nepravde.
„Otkad znam Filipa, a ima tome blizu četiri decenije, kad smo se gledali preko konkurentskih nišana, on na barikadama „Studenta“ i „Mladosti“, a ja „Omladinskih novina“ i „NON-a“, prezirao je intrigante koji su oko nas stvarali svet od šarenih laža. Intolerantan je na oklevanje, normalno, umereno, polagano, kolebljivo, snishodljivo. Uprkos uvreženom mišljenju da najmanje greši onaj koji ćuti, oduvek je verovao da je ćutanje - grešno. Nikad ili, ajde, skoro nikad, nije hajao za pravila. Čak ni kad je, na pravdi boga, prepravljao i popravljao svet koji su stvarali bogovi u obličju Miloševića, Koštunice, Vučića“.

Pravna savetnica NUNS–a, Marija Vukasović, naglasila je da su u Srbiji medijske slobode na izuzetno niskom nivou, na šta ukazuju svi relevantni izveštaji.
„Medijski eksperti, kao i izveštaji Evropske komisije i Reportera bez granica ukazuju na izuzetno nizak stepen medijskih sloboda u Srbiji. Mediji trpe ogromne pritiske, a oni najčešće dolaze preko oglašivača, koji se javno pozivaju od strane političara da povuku svoje oglase“, navela je Vukasovićeva, dodajući da medijima nije omogućeno pravo na slobodan rad, te da se mali broj novinara koji se osmeli da, uprkos negativnoj atmosferi, svoj posao obavi profesionalno, suočava sa pretnjama i napadima.
„NUNS je zabeležio više slučajeva gde je novinarima bilo zabranjeno prisustvo, a često se dešava da organizatori događaja namerno odbijaju da pozovu određene predstavnike medija. Broj fizičkih napada, u poslednjih godinu dana, je smanjen, ali se zato povećao broj pretnji, naročito preko društvenih mreža. Predstavnici vlasti retko kad osuđuju napade na novinare, a kad to rade, onda to čine selektivno“, smatra pravna savetnica NUNS–a, navodeći kao primer polaganje zakletve predsednika Vučića, gde je, pored izostanka osude najviših zvaničnika zbog napada na novinare, izostala i reakcija Tužilaštva.

Stranica https://stopmobingu.wordpress.com/ nije namenjena isključivo zaposlenima u medijima, već je mogu koristiti radnici drugih preduzeća, javnih ustanova, privatnih firmi, banaka...

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Slaviša Lekić
Slaviša Lekić
Filip Mladenović
Promocija knjige i portala “STOP MOBINGU!“ novinara Filipa Mladenovića
Promocija knjige i portala “STOP MOBINGU!“ novinara Filipa Mladenovića
Promocija knjige i portala “STOP MOBINGU!“ novinara Filipa Mladenovića
Marija Vukasović
Promocija knjige i portala “STOP MOBINGU!“ novinara Filipa Mladenovića
Promocija knjige i portala “STOP MOBINGU!“ novinara Filipa Mladenovića
Marija Vukasović
Promocija knjige i portala “STOP MOBINGU!“ novinara Filipa Mladenovića
Filip Mladenović
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj