Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

PRVI UDARAC MILOŠEVIĆEVOM REŽIMU

Izvor: Danas, 09.03.2006; Strana: 5

0 komentara      Ostavite komentar
Petnaest godina od velikih opozicionih demonstracija

Beograd - Na današnji dan pre 15 godina u centru Beograda održane su masovne opozicione demonstracije, za koje se smatra da su prvi put ozbiljno uzdrmale režim tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, a sadašnjeg haškog optuženika. U višečasovnom okršaju policije i demonstranata u centru Beograda, 9. marta 1991. godine poginuli su demonstrant učenik Branivoje Milinović i policajac Nedeljko Kosović, a povređena su 203 demonstranta. Na demonstracijama, koje su počele na beogradskom Trgu Republike, učestvovale su desetine hiljada građana.
Nakon okršaja u centru grada, predsedništvo bivše SFRJ odlučilo je da oklopne jedinice tadašnje JNA izađu na beogradske ulice. Protest je sazvao Srpski pokret obnove, a priključile su mu se i ostale opozicione partije. Traženo je da tadašnji direktor državne televizije Dušan Mitević i urednici Slavko Budihna, Predrag Vitas, Ivan Krivec i Sergej Šestakov podnesu ostavke. Skup je sazvan pod nazivom „Miting protiv petokrake“ i tada se protestovalo zbog uređivačke politike države Radio-televizije Beograd, koja je prvi put nazvana „TV Bastiljom“.
Lider SPO Vuk Drašković i tadašnji potpredsednik njegove partije Jovan Marjanović uhapšeni su nakon demonstracija. Dan nakon demonstracija, 10. marta uveče na Terazijskom platou, okupilo se na hiljade studenata, koji su pored ostavki čelnika državne televizije tražili i ostavku ministra policije Radmila Bogdanovića i oslobađanje uhapšenih opozicionih lidera. Skupština Srbije je ubrzo usvojila ostavke rukovodećih ličnosti RTV Beograd, a usvojena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Radmila Bogdanovića.
Opozicione partije predvođene SPO organizovale su godišnjicu velikih demonstracija i 9. marta 1992. godine, na platou kod Hrama svetog Save, gde se okupilo oko 50.000 građana, uprkos propagandi u državnim medijima da skup neće biti bezbedan. Naredne tri godine 9. mart obeležavao je samo SPO tako što je lider stranke Vuk Drašković u prisustvu svojih pristalica palio sveće na Trgu Republike, kao i na mestima gde su poginuli demonstrant i policajac. Na mitingu na Trgu Republike 9. marta 1996. godine pred nekoliko desetina hiljada građana, lideri SPO, Građanskog saveza Srbije i Demokratske stranke Vuk Drašković, Vesna Pešić i Zoran Đinđić promovisali su koaliciju „Zajedno“ za savezne i lokalne izbore 1996.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.