Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Radijska emisija „Putevi pravde“

BIRN je pokrenuo novu radijsku emisiju Putevi pravde u okviru projekta Balkanska tranziciona pravda

Putevi pravde je nova radijska emisija Balkanske istraživačke mreže (BIRN), u sklopu dvogodišnije inicijative Balkanska tranziciona pravda, koju finansira Evropska unija i Švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova.

Putevi pravde je mesečna desetominutna radijska emisija o tranzicionoj pravdi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, na Kosovu i u Srbiji, koja je dostupna za reemitovanje na bosanskom, hrvatskom, srpskom, crnogorskom, albanskom i makedonskom jeziku svakog prvog ponedjeljka u mesecu.

Putevi pravde donose najsvežije vesti i informacije o temama kao što su suđenja za ratne zločine, krivično pravo i regionalna saradnja, napredak na polju posleratnog pomirenja i mnogo toga drugog.

Prvo izdanje emisije Putevi pravde pojavilo se 30. aprila 2012.

Emisiju možete preuzmeti za reemitovanje ili je preslušati.

Prva emisija bavi se aktuelnim međuetničkim tenzijama u Makedoniji. U njoj gostuju i istaknuti predstavnici antifašističkih organizacija iz bivše Jugoslavije, koji iznose svoje stavove o mogućoj rehabilitaciji vođe četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata Draže Mihailovića. U prvom izdanju istražujemo i zašto BiH i Srbija još nisu potpisali protokol o saradnji njihovih tužilaštava. U poslednjem delu, čućete šta građani zemalja bivše Jugoslavije misle o suočavanju sa prošlošću u regionu.

Emisija Putevi pravde besplatni je proizvod BIRN-a koji se svakog meseca šalje svim zainteresovanim radio-stanicama u regionu Balkana i inostranstvu, a dostupan je za besplatno preuzimanje i dalje reemitovanje.

O projektu

Balkanska tranziciona pravda je dvogodišnji multimedijalni projekat koji finansira Evropska komisija i Federalno odeljenje spoljnih poslova Švajcarske. Cilj projekta je da se lakše razume tranziciona pravda među najširom publikom u bivšim jugoslovenskim zemljama (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija) i da se unapredi stanje u medijima uz pomoć regionalne mreže šest lokalnih specijalizovanih novinara.

Projekat se sastoji od internet vesti i analiza, koje pokrivaju regionalne teme u vezi sa tranzicionom pravdom dostupne na stranicama sa četiri jezičke verzije (na engleskom, bosanskom/hrvatskom/srpskom/crnogorskom, albanskom i makedonskom), radio Putevi pravde, koji emituje mesečne radijske biltene i TV regionalna pravde, serija od šest dokumentaraca i jednog filma koji prate istraživački rad regionalnog novinarskog tima BIRN-a.

Projekat Balkanska tranziciona pravda tako se stara da javnost u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Srbiji, na Kosovu, u Makedoniji i Crnoj Gori, ima besplatan i slobodan pristup nepristrasnim vestima i analizama o regionalnoj tranzicionoj pravdi kao kamenu temeljcu uspešne demokratizacije, vladavine prava, poštovanja ljudskih prava i održive miroljubive budućnosti.

Internet stranica projekta zvanično je pokrenuta u sklopu “Balkan insajta” 5. marta 2012. godine.

Ako želite više informacija, molimo vas, pišite na jessie.hronesova@birn.eu.com ili nas kontaktirajte na 065/590 11 62.

Možete nas pratiti i preko Facebook-a i Twitter-a.

O donatorima

Evropska unija


Evropska komisija je, kao izvršni organ Evropske unije (EU), najvažniji partner i vodeći donator programa Balkanske tranzicione pravde.

EU ulaže značajna sredstva u Bosni i Hercegovini u okviru Zajedničke spoljne i bezbednosne politike i Evropske bezbednosne i odbrambene politike. Imajući u vidu potencijalno članstvo BiH u EU u budućnosti, EU pomaže BiH da izgradi stabilne institucije uz pomoć garancija demokratije i vladavine zakona kao što su nezavisni mediji i transparentno sudstvo.


Ministarstvo inostranih poslova Švajcarske

Ministarstvo inostranih poslova Švajcarske finansira 24,37 odsto programa Balkanske tranzicione pravde.

Ministarstvo formuliše i koordiniše spoljnu politiku Švajcarske prema instrukcijama Saveznog veća. Aktivnosti Ministarstva zasnovana su na pet ciljeva spoljne politike definisanih Saveznim ustavom:

  • miroljubiva koegzistencija među ljudima,
  • poštovanje ljudskih prava i širenje demokratije,
  • očuvanje švajcarskih ekonomskih interesa u inostranstvu,
  • zadovoljavanje potreba i smanjenje siromaštva u svetu,
  • očuvanje životne sredine.