Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Rasprodaja Srbije – privatizacija poljoprivrednog kombinata Beograd – ima li zakona u Srbiji?

Sreda, 15/3/2017, 10:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Rasprodaja Srbije – privatizacija poljoprivrednog kombinata Beograd – ima li zakona u Srbiji?

Zakon o privatizaciji zabranjuje privatizaciju prirodnih bogatstava, dobara u opštoj upotrebi i dobara od opšteg interesa (član 5.). Zakon o poljoprivrednom zemljištu jasno definiše da je poljoprivredno zemljište dobro od opšteg interesa za Republiku Srbiju (član 1.). Koji se to onda zakoni poštuju kada se najavljuje privatizacija PKBa?

PKB je od strateškog značaja za državu i bavi se proizvodnjom hrane koja iz dana u dan dobija na značaju i poprima važnost strateškog resursa, zauzima površinu koja je približno jednaka urbanoj površini Grada Beograda, a posle prebacivanja vlasništva najpre od države ka gradu, pa opet od grada ka državi, sve je izvesnija njegova privatizacija.

Konkretni stavovi sindikata NEZAVISNOST povodom najavljene privatizacije PKBa, kao i buduće aktivnosti, biće prezentovani na Okruglom stolu .Nakon prezentacije ovih stavova, uslediće diskusija učesnika (poziv za učešće je upućen predstavnicima nadležnih državnih institucija, poslovodstvu PKBa, međunarodnim organizacijama, potencijalnim kupcima, nezavisnim ekspertima) i usvajanje zaključaka, koji će biti prezentovani medijima.


Okrugli sto
Ujedinjenih granskih sindikata NEZAVISNOST

Govore:

  • Prof.dr Zoran Stojiljković, predsednik UGS NEZAVISNOST
  • Dejan Titović, predsednik GS poljoprivrede, prehrane, ugostiteljatva i turizma NEZAVISNOST
  • Milan Kojić, predsednik sindikata NEZAVISNOST PKB Korporacije


Izveštaj

Stojiljković: PKB korporaciju ne treba privatizovati

(Beta) Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je danas da PKB korporaciju ne treba privatizovati i da država mora da ostane njen većinski vlasnik.

On je na okruglom stolu "Rasprodaja Srbije - privatizacija PKB korporacije" istakao da je ta firma strateški važna za proizvodnju hrane i da na njeno čelo treba dovesti profesionalni menadžment.

"Vlast uporno na čelo velikih kompanija dovodi lojalno partijsko rukovodstvo koje nema menadžerskih sposobnosti. Srbija ima dovoljno stručnjaka koji mogu uspešno da upravljaju velikim sistemima", rekao je Stojiljković.

Dodao je da su sindikati tražili razgovor s nadležnima u Vladi Srbije i da će predočiti sve argumente koji potvrdjuju da PKB ne treba privatizovati, a ako pregovori ne uspeju, biće preduzete sve "sindikalne mere".

Predsednik sindikata "Nezavisnost" PKB korporacije Milan Kojić istakao je da se taj sindikat protivi privatizaciji PKB-a zbog njegovog strateškog značaja za grad i državu i ukazao da Zakon o privatizaciji i Zakon o poljoprivrednom zemljištu "zabranjuje privatizaciju dobara od opšteg značaja i dobara u opštoj upotrebi".

"Smatramo da je restrukturiranje PKB-a i stvaranje profitabilne kompanije moguće kroz odgovornije upravljanje i racionalizaciju troškova. Ukoliko nije moguće tehnološko unapredjenje PKB-a bez privatnog kapitala, u tom slučaju treba uvesti manjinskog strateškog partnera", rekao je Kojić.

Predsednik Granskog sindikata prehrane, ugostiteljstva, turizma, poljoprivrede i duvanske industrije Dejan Titović istakao je da je privatizacijom poljoprivrednih preduzeća bez posla ostalo 53.000 radnika i oni su najbrojniji posle otpuštenih iz tekstilne industrije.

On je ukazao da je na korupciju prilikom privatizacije poljoprivrednih preduzeća ukazivao pre nekoliko godina i Savet za borbu protiv korupcije, ali ništa nije učinjeno da se utvrde krivci.

Titović je naveo primer pogubnih posledica privatizacije preduzeća Agrobačka, jer su posle prodaje "stradali i radnici i imovina".

"Agrobačka je u svom sastavu imala farmu krava, ribnjak od 600 hektara, silose i mlin, ali je posle prodaje te firme supruzi Mileta Jerkovića, sve uništeno", rekao je Titović.

Istu sudbinu, prema njegovim rečima, doživelo je i preduzeće "Mala Bosna" koje je imalo 600 hektara obradive zemlje, a kupio ga je konzorcijum privatnih lica.

"Konzorcijum je brzo po kupovini prodao tu firmu novom vlasniku koji je to preduzeće iskoristio kao zalog (kolateral) za kredit koji je iskorićen za privatne potrebe novog vlasnika. Agencija za privatizaciju je čak 16 puta opominjala novog vlasnika da ispuni obaveze iz ugovora", rekao je Titović.

PKB, prema rečima savetnika sindikata UGS "Nezavisnost" Zorana Ristića, "godišnje uplati državi milijardu dinara u budžet, a ne dobija subvencije kao druga preduzeća".

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Rasprodaja Srbije – privatizacija poljoprivrednog kombinata Beograd – ima li zakona u Srbiji?
Prof.dr Zoran Ristić
Prof.dr Zoran Ristić
Prof.dr Zoran Stojiljković
Milan Kojić
Dejan Titović
Prof.dr Zoran Ristić
Prof.dr Zoran Stojiljković
Rasprodaja Srbije – privatizacija poljoprivrednog kombinata Beograd – ima li zakona u Srbiji?
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj