Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Ratni zločini i tranziciona pravda: Kosovo

Sreda, 20/2/2019, 12:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Ratni zločini i tranziciona pravda: Kosovo
Centar za razvoj zajednica i portal KoSSev Vas pozivaju da prisustvujete debati „Ratni zločini i tranziciona pravda: Kosovo“ na kojoj ćemo diskutovati o ratnim zločinima na Kosovu, sa posebnim fokusom na rad Specijalizovanih veća i Kancelarije specijalnog tužioca za navode ratne zločine na Kosovu, poznatijih kao Specijalni sud za Kosovo.


Glavna tema diskusije biće forma i mandat Specijalizovanih veća, ispitivanja koja od kraja prošle godine sprovodi Kancelarija specijalnog tužioca u Hagu, očekivanja od rada ovih institucija i percepcija javno mnjenja na Kosovu o ovom sudu.Jedan deo diskusije baviće se i dodašnjim učinkom procesuiranja ratnih zločina i rasvetljavanja zločina počinjenih na Kosovu. Ova debata deo je projekta koji finansira ambasada Velike Britanije u Prištini, a sprovodi Međunarodna organizacija za migraciju u saradnji sa Centrom za razvoj zajednica.

Debata Centra za razvoj zajednica i portala KoSSev


O temi će govoriti:

  • Vladimir Vukčević, bivši specijalni tužilac za ratne zločine
  • Kuštrim Kolići, izvršni direktor prištinske nevladine organizacije Integra

Diskusiju će moderirati

  • Jelena L. Petković, novinarka

Izveštaj

Kosovski Srbi nezainteresovani za Specijalni sud za OVK

Izvor: Danas

Mandat Spcijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva, tz. Specijalnog suda za zločine OVK, te očekivanja od rada ovog suda u Hagu, ali i dosadašnji učinak procesuiranja i rasvetljavanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu, bile su glavne teme današnje debate Centra za razvoj zajednica i portala KoSSev pod nazivom „Ratni zločini i tranziciona pravda: Kosovo“, koja je održana u beogradskom Medija centru.

Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine, najpre je ispričao prisutnima kako je nastao izveštaj tadašnjeg specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, ukazujući da je upravo on sa svojim timom iz srpskog Tužilaštva za ratne zločine obavestio Martija o trgovini ljudskim organima, odnosno mestima u Albaniji gde su se ti zločini odigrali. Vukčević je istakao da i da je albansku tužiteljku obavestio o 11 lokacija gde su vađeni organi, ali da je albanska strana odbila da sarađuje.

Na pitanje šta očekuje od tzv. Specijalnog suda za Kosovo, Vukčević je odgovorio da je optimista da će taj sud doneti pravične odluke i da očekuje da će svi koji se pozvani na saslušanje u Hag odgovarati za krivično delo ratni zločini. Upitan zašto je ovaj haški sud osnovan tek sada, bivši tužilac za ratne zločine Srbije je rekao da to nije bio lak posao, ali je i naglasio da je sud „jedino mesto gde optuženi mogu da dokažu svoju nevinost“.

Kuštrim Kolići, izvršni direktor prištinske nevladine organizacije Integra, rekao je da kosovska javnost smatra osnivanje Specijalnog suda za zločine OVK „nepravdom za Kosovo“. Prema njegovom mišljenju, tačnih informacija o ovom sudu nema dovoljno na Kosovu, zbog čega je većina građana protiv suda.

– Svi zločini na Kosovu moraju da se tretiraju veoma ozbiljno. Podržavam svaki mehanizam koji će doneti pravdu svim žrtvama – naglasio je Kolići, dodajući da političari manipulišu građanima kada je reč o radu Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva. Izvršni direktor Integre smatra da je interesovanje lokalnih Srba za rad ovog suda u Hagu veoma malo, te da je sve posledica nesuočavanja s prošlošću i ratnim zločinima na obe strane.

i Vukčević i Kolići saglasili su se da je žrtva žrtva, bez obzira na nacionalnost. Inače, Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, koji je sedeo u publici, sve vreme je dobacivao i prekidao govornike tokom debate.
Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Ratni zločini i tranziciona pravda: Kosovo
Ratni zločini i tranziciona pravda: Kosovo
Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Jelena L. Petković
Koštrim Kolići
Koštrim Kolići
Jelena L. Petković
Vladimir Vukčević
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj