Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Reporteri bez granica: Sloboda medija u sve većoj opasnosti

Izvor: Aljazeera Balkans, 28.12.2018.

0 komentara      Ostavite komentar
Autor: Agencije

U 2018. godini 63 novinara je izgubilo život dok su obavljali posao, a sloboda medija je u sve većoj opasnosti, pokazuju izvještaji Komiteta za zaštitu novinara i Reportera bez granica.

Obje organizacije upozoravaju da je u ovoj godini porastao i broj novinara koji su oteti ili uhapšeni dok su obavljali svoj posao, prenosi Tanjug.

Devetoro novinara poginulo je u napadu bombaša samoubice grupe Islamska država Irak i Levant u Afganistanu u aprilu, koji se sam predstavljao kao novinar.

U redakciju dnevnika Capital Gazette u Marylandu, u junu je upao naoružani muškarac i ubio petoro lokalnih novinara. Kolumnista Washington posta Jamal Khashohgi ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj u oktobru.

Od kidnapiranja i ubistava, do privođenja, prijetnje novinarima sve su češće, a eksperti kažu da je vrijeme za uzbunu.

"Novinari u demokratskim zemljama su ugroženi, pa i reporteri u zemljama bez konflikta plaćaju danak za svoje izvještavanje", kaže Margaux Ewen iz Reportera bez granica.

Podaci ove organizacije pokazuju da je najmanje 63 novinara ubijeno u 2018. godini, a najopasnije zemlje za novinare su Afganistan, Sirija i Meksiko.

Hapšenja novinara su također u porastu. Komitet za zaštitu novinara navodi da je u Kini, Turskoj i Egiptu uhapšena polovina od ukupnog broja novinara koji su u zatvoru. Zatvorske kazne u trajanju od sedam godina izrečene su reporterima Reutersa u Mijanmaru.

"Oni su otkrili ratni zločin. Onda su uhapšeni, optuženi da su ukrali dokumenta, što nije tačno, i u namještenom sudskom procesu, osuđeni. To su novinari koji su u svojoj zemlji, izvještavajući o svojoj vladi, upali u nevolju", kaže Robert Mahony iz Komiteta za zaštitu novinara.

I retorika predsjednika SAD-a Donalda Trumpa protiv medija, samo daje legitimitet i ostalim državnicima koji napadaju novinare, prenosi Glas Amerike.

"Samim etiketiranjem lažnih vijesti, on kaže da ti novinari nisu pravi, kad kaže da nisu u pravu, svrstava ih na drugu stranu historije. A kad kaže da su oni neprijatelji naroda, u stvari tvrdi da je on sam narod, a ako njega kritiziraju, kritiziraju i vas", ocjenjuje Tom Rosenthal iz američkog Instituta za medije.

Povjerenje u medije u SAD-u je na najnižem nivou, što je za neke ilustracija globalne erozije medijskih sloboda.

Ipak ima i dobrih vesti, na primjer u Etiopiji. Otkad je novi premijer Abiy Ahmed proveo demokratske reforme, nijedan novinar nije uhapšen prvi put poslije 14 godina.

"Došlo je do promjena u režimima nekih zemalja kao što su Ekvador, Južna Koreja i Gambija koje su zabilježile neka poboljšanja u našem indeksu Medijskih sloboda u svetu", naglašava Margaux Ewen.


Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.