Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Resurs centar header

NovostiAktivnosti političkih stranakaKalendarSavetiIstraživanja
AdresarKorisna dokumentaArhiva izboraO Resurs centru

Resurs centar za novinare - praćenje izbora 2012

Predizborna kampanja, koja je u toku, predstavnike medija ali i političkih stranaka stavlja pred odgovoran zadatak objektivnog i profesionalnog izveštavanja birača.

U cilju pružanja što adekvatnijih informacija o stranačkim kampanjama, programima partija i njihovih kandidata, izbornim procedurama i okolnostima i svemu što je za izborni proces važno, Medija centar Beograd uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, pokrenuo je Resurs centar internet platformu.

Resurs centar je internet platforma koja novinarima i svim građanima na jednom mestu omogućava pristup relevantnim informacijama potrebnim za kvalitetno praćenje predizborne kampanje, samih izbora, rezultata izbora i post-izborne kombinatorike.

Radi lakšeg i preglednijeg pristupa, informacije na web platformi Resurs centar klasifikovane su u više rubrika. Resurs centar čine:

  • Novosti sadrže opšti info o izborima, najave treninga za novinare i informacije vezane za Resurs centar
  • Aktivnosti stranaka gde se objavljuju saopštenja, izveštaji, pregledi, linkovi ka video materijalima... Pretraživanje aktivnosti moguće je po političkoj stranci, ličnosti i datumu.
  • Kalendar sadrži najave svih događaja koje imaju veze sa izborima uključujući najave TV emisija, stranačkih skupova, i konferencija. Pored pregleda ovih obaveštenja, korisnici su pozvani da kalendaru pristupe pomoću korisničkog imena i šifre i na taj način omoguće unos svojih ostalih obaveza i planova.
  • Saveti i onlajn konsultacije namenjeni su prvenstveno novinarima i sadrže blogove eminentnih novinara, članke analitičara i mogućnost za postavljanje konkretnih pitanja vezanih za praćenje predizborne kampanje.
  • Istraživanja obuhvataju izveštaje i rezultate istraživanja agencija za ispitivanje javnog mnjenja
  • Korisna dokumenta gde se na jednom mestu mogu naći sva zakonska dokumenta, pravni akti kojima se reguliše izborni proces
  • Adresar sadrži kontakte predstavnika političkih stranaka, političke stranke na društvenim mrežama, kontakte državnih institucija i nevladinih organizacija uključenih u izbore...

U okviru projekta „Resurs centar za novinare – praćenje izbora 2012“, 18. aprila 2012, u Medija centru održan je trening za novinare. Jednodnevni trening je namenjen novinarima koji se prvi put susreću sa izborima i njihovim praćenjem, kao i njihovim kolegama koji smatraju da treba da unaprede svoja znanja u vezi sa izborima.

Kontakt
Vesna Opavsky
Koordinator projekta
opavsky@mc.rs

Untitled Document

Projekat "Resurs centar za novinare – praćenje izbora 2012" Medija centar realizuje uz podršku Fondacije za otvoreno društvo