Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Savet za štampu: Najviše kršenja Kodeksa u Informeru

Izvor: Danas, 14.09.2017.

0 komentara      Ostavite komentar

Autor: FoNet

Komisija za žalbe Savetu za štampu, od početka godine do kraja avgusta, razmatrala je 43 žalbe, povodom kršenja Kodeksa novinara, i samo u tri slučaja utvrdila da Kodeks nije prekršen, izjavila je danas generalna sekretarka Saveta Gordana Novaković.

Novaković je na konferenciji za novinare rekla da je u proteklih osam meseci najviše javnih opomena za kršenje Kodeksa upućeno dnevnom listu Informer, ukupno šest, dok je Politika prekršila Kodeks u pet slučajeva.

Ona je precizirala da je Srpski telegraf prekršio Kodeks u četiri navrata, dnevni listovi Blic i Alo po tri puta, a Tabloid u dva slučaja.

Novaković je ukazala i da je od 14 odluka Komisije za žalbe objavljeno samo četiri.

Predsedavajući Komisije za žalbe Zlatko Čobović je rekao da redakcije sve češće izbegavaju da daju odgovore na žalbe za kršenje Kodeksa.

On je objasnio da je procedura takva da Komisija od lista protiv koga je podneta žalba zatraži obašnjenje, ali je ukazao da se u poslednje vreme dešava da ne stigne nikakav odgovor.

Prema Čoboviću, izostanak odgovora predstavlja izbegavanje profesionalnog javnog dijaloga o poštovanju Kodeksa novinara.

On je podvukao da odgovore izbegavaju da daju, ne samo redakcije koje su deklarisane kao tabloidne, nego i one koje se smatraju ozbiljnim kućama.

Sve češće se i ne objavljuju odluke Komisije, ukazao je Čobović i uočio smanjene broja žalbi, što nikako ne znači da se smanjuje i broj slučajeva kršenja Kodeksa.

Član Komisije za žalbe Petar Jeremić je, kao posebno interesantne, pomenuo žalbe protiv Politike u slučaju "fantomskih autora" i postupak protiv Blica u slučaju pisanja o nemačkom državljaninu kome je pozlilo u avionu Er Srbije.

Jeremić je ukazao da je Komisija i u slučaju Politike i u slučaju Blica utvrdila da je prekršen Kodeks novinara Srbije.

On je podsetio da je Politika objavila tekst nepostojećeg autora, dok je Blic, uprkos protivljenju nemačkog državljanina, objavio priču o tome da je on u avionu doživeo srčani udar.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.