Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...

Seminar „Mediji i decentralizacija“

Pozivamo novinare/ke iz redakcija sa teritorije cele Srbije da se prijave na seminar „Mediji i decentralizacija“, koji će se u organizaciji Nezavisnog društva novinara Vojvodine održati od 4. do 6. marta 2011. godine u prostorijama NDNV-a u Novom Sadu. Edukacija će biti mešavina teorijskog i praktičnog rada, a predavači će biti eksperti za pitanja decentralizacije i regionalizacije, predstavnici nevladinog sektora i državnih agencija, kao i novinari-eksperti za ovu temu.

Učešće na seminaru je besplatno, a NDNV će pokriti putne troškove i troškove smeštaja u Novom Sadu za polaznike koji dolaze izvan glavnog grada Vojvodine.

Informacija koja vam može značiti: program počinje u petak 4. marta u 17 časova, a traje do nedelje do 13h. Detaljniju agendu i propratni materijal dostavićemo vam po prijavi, odnosno odobrenju prijave.

Projekat „Mediji i decentralizacija“, u okviru kojeg se održava i seminar, finansijski je pomogla Ambasada Velike Britanije u Srbiji.

Molimo da se prijavite najkasnije do petka, 25. februara, do 13 časova.

Popunjene prijavne formulare šaljite na adresu ndnv_maja@yahoo.com ili na ndnvns@gmail.com, a za sva dodatna pitanja možete kontaktirati Maju Leđenac na broj telefona 064/23 27 030.

Preuzmite prijavni formular (doc)

O projektu

Decentralizacija je proces kojeg u Srbiji prati izuzetna konfuzija u javnosti, i samim tim proces koji je pogodan za različite oblike manipulacije od strane političkih i drugih elita. Mediji u tom procesu u nedovoljnoj meri obavljaju svoju ulogu društvenog korektiva, a uzroci tome su centralizacija medijske scene, politički uticaj na medije, ali i nedovoljna senzibilisanost urednika i novinara za ovaj proces i njegove vrednosti.

Prema nedavno objavljenom istraživanju BBC-a, mediji u Srbiji u izveštavanju o evropskim integracijama, među kojima je i proces decentralizacije, malo pažnje posvećuju temama koje utiču na svakodnevni život građana. Oni uglavnom prenose izjave političara i prate zvanične sastanke. Građani se, kako veli ovo istraživanje, žale da mediji "stalno vrte iste priče i iste ljude", a da ne objašnjavaju ono što se dešava i kako to utiče na život ljudi. Činjenica je da građani ne razumeju kako se pitanje evropskih integracija, među kojima važno mesto zauzima decentralizacija odnosi na njihov život, za šta svakako veliku odgovornost snose sami mediji.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine ovim projektom želi da podigne nivo obučenosti i senzibilisanosti novinara i urednika za pitanja koja se tiču decentralizacije zemlje, kao i da podigne nivo komunikacije između predstavnika vlasti i drugih važnih činilaca u procesu decentralizacije sa medijima. Sve to u svrhu osnaživanja procesa decentralizacije Srbije u skladu sa procesima evrointegracija i evropskim iskustvima.

Srdačno,
NDNV