Email
Lozinka
Zaboravili ste lozinku

Preuzmite

Dostupne fajlove za preuzimanje mogu videti samo ulogovani korisnici. Fajlovi su dostupni sedam dana od dana postavljanja. Zainteresovane TV i radio stanice za emitovanje emisije Kad kažete... mogu se javiti Medija centru radi dogovora o preuzimanju fajlova.

Sreda, 10/10/2012

Kad kažete... Budžet 2013: Matematika i(li) politika?

Zašto se o državnom budžetu u Srbiji uvek odlučuje prekasno? Mora li da bude usvajan retroaktivno, i kasnije obavezno da se provlači kroz rebalans? Kada je pravo vreme da počne planiranje budžeta za iduću godinu, kako se to radi, zašto nemamo prave javne rasprave o tome, kao ni o nizu drugih ključnih pitanja? Da li kašnjenje i izbegavanje javnosti služe baš maskiranju nepravilnosti i zloupotreba? Zašto tzv. budžetsko rvanje unutar Vlade odnosi najviše vremena?

Kako napraviti budžet za Srbiju 2013?

Budžet nije samo bilans prihoda i rashoda, nego pokazuje kakvu će ekonomsku politiku država tj. Vlada voditi, koliko odvaja za investicije i koje, šta će da subvencioniše i kako, da li planira da se zadužuje…Budžet nije samo matematika, nego pre svega politika.

Kakva nam je ekonomska politika, pa i strategija potrebna, i kako da budžet Srbije bude odraz i izraz te politike? Ali, i kako gradjani da znaju na šta se tačno troši novac koji su državi dali kao porez? Kako državni budžet utiče na njihove kućne finansije?

U emisiji „Kad kažete… BUDŽET 2013: matematika i(li) politika?“ govore:

  • Vlajko Senić, državni sekretar u Ministarstvu finansija
  • Miloš Bugarin, Predsednik Privredne komore Srbije
  • Građani Kraljeva, Novog Sada, Leskovca, Zaječara i Novog Pazara

Gosti u studiju:

  • Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, bivši savetnik Premijera i bivši član Saveta Narodne banke Srbije
  • Milan Knežević, Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća
  • Dragan Dobrašinović, Toplički centar za demokratiju i ljudska prava, Prokuplje; Koalicija za nadzor javnih finansija

Kakav nam je budžet neophodan za 2013. - bez laži i prevara kao dosad? Nema ni razvojnog, nego samo budžeta za preživljavanje. Hoćemo li najzad štedeti, ili će država ekonomski rast podsticati tako što će ona da troši po starom? Da li smo došli do otpuštanja zaposlenih u javnoj upravi, do smanjivanja – ne samo zamrzavanja - plata i penzija, visi li nam bankrot i dalje nad glavom? I, od suštinske važnosti, da li će MMF overiti budžet Srbije za 2013?

Premijerno emitovanje:
sreda 10. oktobar od 21:00 - TV Studio B, Beograd

Objavljivanje na internet prezentaciji serijala:
četvrtak 11. oktobar u 10:00 - www.mc.rs/KadKazete

Pitanja i komentare, u vezi sa najavljenom temom možete slati do utorka 2. oktobra u 12 časova, putem Facebook stranice, E-pošte, Twittera (#KadKazete), SMS-a i govorne pošte (063 465 526).

Urednički tandem serijala „Kad kažete…“ su doajeni ekonomskog novinarstva Miša Brkić i Mijat Lakićević, a novinarka/voditeljka je Aleksandra Krstić – inače i asistentkinja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pa će u studiju biti i njeni studenti. Na drugom kraju telekonferencijske veze, u Media centru Niš je Velibor Petković, novinar dopisništva Radio Beograda.

Dodatni fajlovi za preuzimanje

Dostupne fajlove za preuzimanje mogu videti samo ulogovani korisnici. Fajlovi su dostupni sedam dana od dana postavljanja. Zainteresovane TV i radio stanice za emitovanje emisije Kad kažete... mogu se javiti Medija centru radi dogovora o preuzimanju fajlova.

Uputstvo za preuzimanje fajlova Fajlove preuzimati desnim tasterom miša. Vreme potrebno za preuzimanje fajlova zavisi od njegove veličine (zapisane u zagradi) i brzine internet konekcije korisnika

Najnovije

Sreda, 12/12/2012

Drugi ciklus serijala Kad kažete...

Urednički tandem serijala „Kad kažete…“ su doajeni ekonomskog novinarstva Miša Brkić i Mijat Lakićević, a novinarka/voditeljka je Aleksandra Krstić – inače i asistentkinja na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, pa će u studiju biti i njeni studenti. Na drugom kraju telekonferencijske veze, u Media centru Niš je Miodrag Stanković, novinar TV5.

Postavite pitanje

Pitanja i komentare, u vezi sa najavljenom temom, možete postavljati svake sedmice do utorka u 12 časova, putem:

Sva pristigla pitanja će biti prosleđena uredničko-novinarskom timu, a najzanimljivija, na koja nije dat odgovor u toku emisije, biće postavljena gostima u studiju.