Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

SIBIRSKE GUSKE U CARSKOJ BARI

Izvor: Politika, 08.12.2008; Strana: A7

0 komentara      Ostavite komentar

Zahvaljujući insistiranju ekologa brodogradilište u Zrenjaninu neće ugroziti rezervat prirode

Carska bara – Na samom prilazu Carskoj bari, čuvar ovog rezervata prirode Dragan Ardeljan novinarima je skrenuo pažnju na sibirske guske koje su počele da se spuštaju na poznato stanište ptica. Iz ledenog Sibira u ovo doba godine sleti oko 50.000 gusaka koje tu ostanu do kraja meseca, potom se sele u toplije krajeve.
Veličanstven pogled na Carsku baru pruža se sa osmatračnice, na kojoj se više od sat vremena zadržala grupa novinara koja je u organizaciji Eko-presa Udruženja novinara Srbije posetila ovaj rezervat. Carska bara je u ovo doba godine prekrivena raznim vrstama ptica, tu su labudovi, patke, čaplje, orlovi belorepani, galebovi, pelikani… Neprekidno nadleću ovo područje koje je izuzetno bogato ribom.
Posebnu pažnju privlače kormorani koji su odlični plivači, ronioci i letači. Kolonija ovih ptica grabljivaca broji oko 3.000 kormorana. Za razliku od labudova čije perje je prekriveno zaštitnom masnoćom, te ne moraju da izlaze iz vode da ga suše, kormorani svaki put kad zarone izleću iz vode da se osuše i pripreme za sledeći ulov.
– Carska bara je poput ptičjeg aerodroma sa kojeg sleću i poleću razne ptice na svoje omiljene destinacije. U ovom specijalnom rezervatu prirode postoji oko 250 vrsta ptica od kojih se svih osam vrsta čaplji gnezdi na ovom prostoru. Upravo zbog velikog broja ptica koje borave na Carskoj bari ona se nikad ne zaledi. Na ovom prostoru žive 24 vrste ribe kao i sisara retkih za ovo područje kao što su vidra, tekunica, šumska mrka voluhorica, divlja mačka – objašnjava Ardeljan.
Na ovom prostoru nema komaraca, što je neobično imajući u vidu da se radi o močvarnom području. Kako nam je objasnio Milivoj Putić, vrstan poznavalac ovog rezervata, uništavaju ih žabe. Po njegovim rečima, raznovrsnost živog sveta Carske bare je jedna od temeljnih vrednosti ovog područja za istraživače i ljubitelje prirode. Na ovom prostoru je velika raznovrsnost biljnog sveta. Registrovano je oko 500 biljnih vrsta, uključujući zaštićene retke vrste, poput gorocveta, kaforike, kantariona, kaćuna, belog i žutog lokvanja, ljutića, trapa…. Posebnom lepotom ističu se očuvani stari vrbaci i šume crne topole i barskog jasena, kao i retki primerci hrasta lužnjaka.
Zbog izuzetne i čiste prirode Carska bara je proglašena za jedno od deset savršenih mesta za odmor duž Koridora 10. Iako je upisana u Uneskovu listu močvarnih područja od međunarodnog značaja, pretila je opasnost da bude izložena raznim vrstama zagađenja, poput buke, osvetljenja, prašine, dimnih gasova. Ovi štetni uticaji su bili pretnja od brodogradilišta koje je trebalo da se gradi u prvoj zaštitnoj zoni rezervata. Ekolozi su upozorili na problem osvetljenja od jakih reflektora, što može da dovede do dezorijentacije ptica selica i raseljavanja preko 100 vrsta ptica kojima je Carska bara stanište.

Autor: N. KOVAČEVIĆ

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.