Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Srbija i Pakistan: Partnerstvo u globalnom sportu

Ponedeljak, 11/6/2018, 11:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Srbija i Pakistan: Partnerstvo u globalnom sportu

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na konferenciju za medije „Srbija i Pakistan: Partnerstvo u globalnom sportu“ koju organizuju Pakistanska ambasada u Beogradu i Kriket federacija Srbije i to nakon nedavnog boravka srpske kriket delegacije u Lahoru (Pakistan, pokrajina Pandžab), na prestižnoj Nacionalnog kriket akademiji, na poziv Nacionalnog kriket saveta Pakistana (PCB).

Teme:

Odnos Pakistana i Srbije i razvijanje bliskih odnosa u oblasti sporta

Kriket diplomatija: boravak sprske kriket delegacije u Pakistanu i na Nacionalnog kriket akademiji (NCA)

Značaj saradnje Kriket federacije Srbije i Nacionalnog kriket saveta za razvoj sporta iz perspektive Ministarstva omladine i sport i prostor za dalju saradnju dvaju zemalja u drugim sportovima?

Pozicija kriketa u svetu i u Republici Srbiji i njegove perspektive i dometi: ključni aspekti daljeg razvoja kriketa

Neretko se kaže da je Republika Srbija „zemlja sporta“ i jedna od najuspešnijih sportskih nacija. Tome u prilog ide i činjenica da se sa tradicionalnim sportovima poput: fudbala, rukometa, odbojke, vaterpola, atletike i tenisa paralelno razvijaju i tek afirmišu sportovi poput kriketa. Iako važi za „prvi sport Komonvelta“ i drugi je najpopularniji sport u svetu, beleži preko 90.000 posetilaca na svetskim prvenstvima, tradicionalno ima sportiste na Forbs listi najuticajnijih na svetu, kriket je u našoj zemlji tek u povoju.

U godini kad Pakistanska ambasada obeležava 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Pakistana, srpska kriket delegacija je na poziv Nacionalnog kriketa saveta Pakistana boravila u Lahoru, pakistanskoj prestonici kulture, na prestižnoj Nacionalnoj kriket akademiji. Tokom dvonedeljnog boravka, najbolji srpski kriket igrači imali su priliku da uče od legendi pakistanskog kriketa i mogućnost da znanje i veštine primene u radu sa igračima, posebno u radu sa mlađim kategorijama - učesnicima „Besplatne škole kriketa“ koja se sprovodi od 2016. godine u nekoliko beogradskih škola uz pomoć Međunarodnog kriket saveta (ICC). Više o poseti Kriket federacije Srbije dostupno je na linku: https://bit.ly/2HyFJvq

Podsećamo da se kriket u Srbiji razvija od 2007. godine; igra se aktivno u Beogradu i Bačkom Monoštoru, nadomak Sombora. Kriket federacija Srbije je članica Sportskog saveza Srbije i podržana od strane Ministarstva omladine i sporta. Okuplja ljubitelje i igrače kriketa uzrasta od 12 do 40 godina i preko 10 nacija. Iako kriket zajednicu čine uglavnom domaći igrači, po čemu smo u Evropi jedinstveni, zahvaljujući programu Ministarstva spoljnih poslova „Svet u Srbiji“ ovaj sport aktivno igraju i studenti Beogradskog univerziteta koji dolaze iz tradicionalnih kriket zemalja kao što su: zemlje karipskih ostrva i južne Azije. Tokom svoje kratke istorije, Kriket federacija Srbije je razvila i programe koji su namenjeni socijalno ugroženim kategorijama kao što su romska populacija (saradnja sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ) i migranti (saradnja sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije - KIRS).

Konferencija za novinare
Pakistanske ambasade u Beogradu i Kriket federacije Srbije

Učesnici:

  • Nj.E. Sajed Adil Gilani, ambasador Islamske Republike Pakistan u Srbiji
  • Darko Udovičić, pomoćnik ministra omladine i sporta, Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije
  • Haris Dajč, predsednik Kriket federacije Srbije
  • Vladimir Ninković, generalni sekretar Kriket federacije Srbije

Molimo da prisustvo najavite najkasnije do ponedeljka, 11. juna 2018. do 10.00 sati radi protokola na 065 61 59 100.

Pojedinačne izjave će biti dostupne ali u segmentu konferencije Q/A, nakon obraćanja učesnika možete takođe postaviti pitanja.

Izveštaj

Kriket veza Pakistana i Srbije

Autor: Vojislav Milovančević, Medija centar

Mečevi kriket reprezentacije Srbije, od naredne godine, igraće se zvanično pod pokroviteljstvom ICC-a (Međunarodnog kriket saveta), rečeno je danas na pres konferenciji „Srbija i Pakistan: Partnerstvo u globalnom sportu“.

“Ove godine slavimo 70 godina diplomatskih veza između Srbije i Pakistana. Povodom toga, gosti Nacionalne kriket akademije u Lahoru bili su zvaničnici, treneri i igrači iz Srbije. Naša namera je da ovaj sport napreduje do najvišeg mogućeg nivoa u vašoj zemlji”, kazao je Sajed Adil Gilani, ambasador Islamske Republike Pakistan u Srbiji.
On je rekao da se nada da će iskustva, koja su srpski predstavnici stekli boraveći u Pakistanu, poboljšati metodologiju treninga u domaćem kriketu.
“U planu je potpisivanje Sporazuma o razumevanju između naše dve zemlje. Tim sporazumom saradnju podižemo na viši nivo. Diplomatski odnosi se značajno mogu poboljšati kroz sport. A kriket u ovom momentu koristimo za to”, poručio je ambasador Sajed Adil Gilani.

Haris Dajč, predsednik Kriket federacije Srbije, rekao je da ovaj sport ruši barijere među ljudima i da doprinosi njihovom boljem povezivanju.
“Ono što je karakteristično za kriket, jeste da je on sport koji prevazilazi sve postojeće i nepostojeće granice. Zahvaljujući ambasadi Pakistana, mi smo stvorili jaku i čvrstu vezu za razvoj ovog sporta u Srbiji. Dobili smo priliku da učestvujemo na jednom neverovatnom treningu, koju je organizovala Nacionalna kriket akademija u Lahoru. To je značajan korak za nas, kad je u pitanju sticanje iskustva i dalji napredak“, kazao je Dajč, ističući da je Srbija prva, među manje razvijenim kriket nacijama, koja je bila deo takvog programa.
„ICC je našu saradnju okarakterisao kao primer dobre prakse. Pakistan je, kao jedna od najvećih kriket zemalja, odlučio da pomogne Srbiji. To će značajno poboljšati kvalitet rada na treninzima kod nas. Potpisivanjem Sporazuma o razumevanju, naši kriket igrači dobijaju priliku da rade sa pakistanskim stručnjacima, koji su među najboljim na svetu“, naglašava Dajč.

Generalni sekretar Kriket federacije Srbije, Vladimir Ninković, smatra da je, uprkos tome što je kriket veoma popularan, ovom sportu neophodan ravnomeran razvoj u različitim krajevima sveta.
“Izuzev Britanije, Holandije i Danske, kriket u većini evropskih zemalja spada u nerazvijene sportove. Igra se na amaterskom nivou. Ozbiljan napredak u poslednjih dvadeset godina nije ostvaren. Stoga smo se mi odlučili za drugačiji pristup i da ovaj sport približimo lokalnom stanovništvu. Pre svega deci”, kazao je Ninković, ocenjujući da se ideja o uvođenju besplatnih škola kriketa u Beogradu i Bačkom Monoštoru, nadomak Sombora, pokazala kao veoma dobra.
“Zahvaljujući tome, u naš klupski sistem je uključeno preko 120 dece. U pitanju su i mladi iz društveno osetljivih grupa. Njima nisu pristupačni drugi sportovi, te smo odlučili da im omogućimo da se takmiče trenirajući kod nas”, ističe on, naglašavajući da je glavni cilj Kriket federacije u Srbiji potpuna integracija u sistem sporta u Srbiji.
“Od 2011. godine, naša federacija je član sportskog saveza Srbije. Iako smo zadovoljni postignutim rezultatima u prethodnom periodu, i naš sport se, kao i mnogobrojni drugi sportovi u Srbiji, susreće sa krupnim sistematskim problemima. Prepoznatljivost kriketa kod nas još uvek nije na zadovoljavajućem nivou, a deca su sve manje zainteresovana da se bave nekim strukturisanim sportom. Finansije su, takođe, problem. Nemamo adekvatnu podršku korporativnog sektora, tako da se značajan deo naših aktivnosti realizuje zahvaljujući sopstvenom entuzijazmu i ljubavi, koju gajimo prema kriketu”, rekao je Vladimir Ninković, dodajući da razloga za optimizam ipak ima, imajući u vidu da su infrastrukturni kapaciteti Kriket federacije u Srbiji poboljšani.
“Prošle godine smo izgradili trening centar na Adi ciganliji. Sada imamo dobre uslove za trening i održavanje mečeva. To je veoma značajno, imajući u vidu da će naša reprezentacija od naredne godine igrati zvanične utakmice”, zaključio je Ninković.

Darko Udovičić, pomoćnik ministra omladine i sporta, smatra da, iako kriket nije razvijen sport u Srbiji, postoji prostor za njegov napredak i da ovakav vid saradnje može imati višestruk značaj.
“Sigurno da u okviru ove saradnje možemo pronaći prostor da naša zemlja pomogne Pakistanu. Mi smo poznati kao veoma talentovani i uspešni u ekipnim sportovima sa loptom, te je i ideja da pružimo podršku pakistanskom sportu kroz usluge naših stručnjaka, odnosno njihovog znanja i upotrebu naših sportskih objekata”, kazao je Udovičić.

Neretko se kaže da je Republika Srbija „zemlja sporta“ i jedna od najuspešnijih sportskih nacija. Tome u prilog ide i činjenica da se sa tradicionalnim sportovima poput: fudbala, rukometa, odbojke, vaterpola, atletike i tenisa paralelno razvijaju i tek afirmišu sportovi poput kriketa. Iako važi za „prvi sport Komonvelta“ i drugi je najpopularniji sport u svetu, beleži preko 90.000 posetilaca na svetskim prvenstvima, tradicionalno ima sportiste na Forbs listi najuticajnijih na svetu, kriket je u našoj zemlji tek u povoju.

On se u Srbiji razvija od 2007. godine. Igra se aktivno u Beogradu i Bačkom Monoštoru, nadomak Sombora. Kriket federacija Srbije je članica Sportskog saveza Srbije i podržana od strane Ministarstva omladine i sporta. Iako kriket zajednicu čine uglavnom domaći igrači, po čemu je Srbija jedinstvena u Evropi, zahvaljujući programu Ministarstva spoljnih poslova „Svet u Srbiji“ ovaj sport aktivno igraju i studenti Beogradskog univerziteta, koji dolaze iz tradicionalnih kriket zemalja, kao što su: države karipskih ostrva i južne Azije. U toku svoje kratke istorije, Kriket federacija Srbije je razvila i programe koji su namenjeni socijalno ugroženim kategorijama kao što su romska populacija (saradnja sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju GIZ) i migranti (saradnja sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Republike Srbije - KIRS).


Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Srbija i Pakistan: Partnerstvo u globalnom sportu
Srbija i Pakistan: Partnerstvo u globalnom sportu
Srbija i Pakistan: Partnerstvo u globalnom sportu
Sajed Adil Gilani
Haris Dajč
Darko Udovičić
Darko Udovičić
Srbija i Pakistan: Partnerstvo u globalnom sportu
Srbija i Pakistan: Partnerstvo u globalnom sportu
Srbija i Pakistan: Partnerstvo u globalnom sportu
Vladimir Ninković
Sajed Adil Gilani
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj