Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Srbija preti belgijskom reporteru iz Beograda proterivanjem

Utorak, 20/2/2018, 14:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Srbija preti belgijskom reporteru iz Beograda proterivanjem
Philippe Bertinchamps (Filip Bertašon), dopisnik velikog broja inostranih medija u Srbiji, među kojima su Le Courrier des Balkans, Mediapart, Liberation, RFI, RTBF, Le Soir i La Tribune de Geneve, trenutno trpi pretnje proterivanjem iz Srbije od strane Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), pod izgovorom da predstavlja "pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti".

Philippe Bertinchamps svojim novinarskim radom pokriva Srbiju i većinu zemalja Zapadnog Balkana već punih deset godina u kojima je uvek pokazivao najveći stepen nepristrasnosti. Nikad nije imao problema sa policijom, i do 2017. godine je uvek dobijao dozvolu za boravak u skladu sa propisima. Oženjen je srpskom državljankom sa kojom ima dete, a sada celoj porodici preti iseljenje iz Srbije.

Ovo je još jedan slučaj i još jedan način borbe protiv slobode medija.

Konferenciju za novinare organizuje
belgijski novinar Filip Bertašon

Na konferenciji će govoriti:
  • Pauline Adès-Mével, šefica kancelarije EU/Balkan udruženja Reporteri bez granica
  • Philippe Bertinchamps, novinar, frankofoni dopisnik
  • Mihajlo Pavlović, advokat
  • Marija Janković, supruga, fotografkinja
  • Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a

Izveštaj

Reporteri bez granica: U Srbiji se ne poštuje sloboda štampe

Izvor: FoNet

U Srbiji se danas ne poštuje sloboda štampe niti pravna država, ocenila je predstavnica Reportera bez granica Polin Ades Mevel, komentarišući slučaj belgijskog novinara Filip Bertenšana, kome je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije prvo uskratilo dozvolu za boravak, pa potom odobrilo.

Mevel je, na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru, ukazala da bi Bertenšan trebalo da zna šta su bili razlozi zbog kojih mu je MUP prvobitno uskratio dozvolu boravka u Srbiji. "Srbija danas ne ispunjava uslove da se priključi Evropskoj uniji i Reporteri bez granica će to istaći u evropskim institucijama", napomenula je Mevel.

U Srbiji je, smatra ona, malo nezavisnih medija, a prema informacijama koje ona ima, svakodnevno se pogoršava položaj novinara. Mevel je zatražila od srpskih vlasti i da osude tabloide i televizije koji izvrću izjave novinara i na taj način ih izlažu pretnjama.

Filip Bertenšan je pozdravio pozitivno rešenje svog zahteva za produženje boravka u Srbiji, navodeći da su on i njegova supruga, državljanka Srbije, strahovali i živeli u neizvesnosti posle odbijanja MUP da mu se produži boravak u Srbiji.

On je podvukao da deset godina radi kao izveštač iz Srbije i regiona i da se u svojim tekstovima ponaša nepristrasno i iskreno prema čitaocima. Bertenšan je, govoreći o situaciji u Srbiji, ukazao i da mu se čini da su novinari u javnosti često izloženi uvredama.

On je citirao i deo izveštaja Evropske komisije o Srbiji u kome se ukazuje na problem organizovanog kriminala, korupcije i jakog upliva politike u medije.

Advokat Mihajlo Pavlović, koji je zastupao belgijskog dopisnika, rekao je da ni u jednom slučaju MUP nije obrazložio svoje odluke u slučaju zahteva za produžetak boravišne vize za Bertenšana. Pavlović smatra da je u pitanju "kafkijanski proces" protiv čoveka koji ispunjava uslove za dobijanje i stalnog boravišta imajući u vidu da je u braku sa srpskom državljankom i da imaju dete, kao i da deset godina izveštava iz Srbije.

On je napomenuo da je Uprava MUP za strance odbila da Bertenšanu produži dozvolu boravka nakon što su sa belgijskim novinarem razgovarali službenici Bezbednosno-informativne agencije, ali da nije preciziran razlog. Bertenšanova supruga, Marija Janković, fotograf, rekla je on izveštava deset godina, da njih dvoje rade zajedno, kao i da je on poznat po tome što proverava informacije iz različitih izvora.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić je rekao da ga je kao građanina sramota što se slučaj poput odbijanja borivišne dozvole novinaru dešava u Srbiji.

On je naveo da je prilikom jednog susreta savetovao Bertenšanu da se obrati javnosti zbog uskraćivanja vize, ali je dodao da je belgijski novinar imao više poverenja u srpske isnstitucije i da je želeo da ide korak po korak. " Taj korak po korak je doveo do toga da čoveku treći put uskrate vizu bez obrazloženja, pozivajući se na diskreciono pravo", zaključio je Lekić.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Philippe Bertinchamps
Philippe Bertinchamps, Philippe Bertinchamps
Slaviša Lekić
Mihajlo Pavlović
Srbija preti belgijskom reporteru iz Beograda proterivanjem
Marija Janković
Pauline Adès-Mével
Srbija preti belgijskom reporteru iz Beograda proterivanjem
Marija Janković
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj