Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Šta se krije iza skrivene imovine političara?

Četvrtak, 14/6/2018, 11:00, I sprat

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Šta se krije iza skrivene imovine političara?

Istraživački portal KRIK napravio je online Bazu podataka o imovini domaćih političara, koju redovno ažurira i proširuje (pogledajte ovde: https://imovinapoliticara.krik.rs/).

Baza otkriva šta poseduju, čime su se bavili i sa kim su poslovali ključni političari i članovi njihove uže porodice. Objavljeni podaci omogućavaju da građani bolje razumeju ko su ljudi koji upravljaju državom.

Zajedno sa kolegama iz lokalnih medija KRIK je započeo i istraživanje lokalnih političara, prva zajednička otkrića objavljena su u ponedeljak u sklopu KRIK-ove Baze (više informacija: https://www.krik.rs/krik-otkriva-imovinu-lokalnih-politicara/ ).

Tim povodom, KRIK tim organizuje javnu debatu i poziva medije i građane na diskusiju o tome koliko političari u Srbiji kriju svoju imovinu i zašto, umesto njih, posledice snose novinari koji ih istražuju.

Ambasada Australije podržala je organizovanje najavljenog događaja i Njena ekselencija ambasadorka Džulija Fini (Julia Feeney) otvoriće ovaj skup.

Konferencija za novinare
Istraživačkog portala KRIK

Govore:

  • Stanojla Mandić, zamenica Poverenika za informacije od javnog značaja
  • Zlatko Minić, Transparentnost Srbija
  • Stevan Dojčinović, KRIK
  • Dragana Pećo, KRIK
  • Stefan Marković, Južne Vesti.

Molimo Vas da prisustvo konferenciji potvrdite mejlom na adresu jelena@krik.rs

Pozivnica

Izveštaj

KRIK: Nadležni ignorišu očigledne zloupotrebe političara


Izvor: Portal Radio Slobodna Evropa


Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), istraživački portal koji je sačinio bazu imovine 48 političara u Srbiji, je u prethodne dve godine otkrio da su pojedini funkcioneri stekli bogatstvo na sumnjiv način, da se protiv njih trideset troje vode, ili su se vodili prekršajni i krivični postupci, kao i da većina funkcionera poseduje nelegalne objekte.

786 kvadratnih metara stambenih prostora, čiji su vlasnici aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegova porodica, poslovna transakcija ministra zdravlja Zlatibora Lončara i supruge osuđenog kriminalca Sretka Kalinića – koja je rezultirala kupovinom stana, afera „tetka iz Kanade“ čiji je glavni akter ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao i sumnjive poslovne transakcije novoizabranog ministra finansija Siniše Malog – informacije su od javnog značaja obelodanjene istraživačkim radom novinara – a ne efektnim radom državnih institucija nadležnih za to.

To su ujedno i neka od najznačajnijih otkrića portala Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) čiji novinari od 2016. pohranjuju mahom nepoznate imovinske podatke o političarima koji su na vlasti i u opoziciji u Srbiji.

„Nakon tih velikih otkrića, ono što nam se najčešće dešavalo jeste da smo bivali napadani kroz prorežinske tabloide. Pre objavljivanja otkrića o imovini sadašnjeg predsednika, a bivšeg premijera, Aleksandra Vučića u Inforemru je već izašlo kako KRIK želi da napadne premijera i planira da objavi da poseduje hiljadu kvadrati. To je prvi put da smo napadnuti pre objavljivanja samog teksta i to upotrebom navoda koji su bili deo naše nefinalizirane teme“, podvukla je Dragana Pećo, novinarka KRIK-a, na debati "Šta se krije iza skrivene imovine političara?" koju je organizovao taj istraživački portal.

Međutim, osim reakcije tabloida – za šta je konkretno„Informer“ prvostepeno kažnjen sa 150 000 dinara – oko 1200 evra , nadležni – poput tužilaštva ili Agencije za borbu protiv korupcije gotovo da su ostali imuni na rezultate istraživanja o imovini političara koje su istraživači KRIK-a publikovali.

„Agencija praktično sve manje odgovara na naše zahteve i pitanja i ne reaguje na naše objave. Ono što se u poslednje vreme dešavalo u slučaju novog gradonačelnika (Zorana Radojičića prim. nov.): kada smo otkrili da nedostaju podaci o njegovoj imovini u vidu stana i zemlje – nakon pitanja poslatog Agenciji videli smo da je to dodato unazad u njegove imovinske kartone 2017, 2016 i 2015.“, ukazao je Stevan Dojčinović – urednik portala KRIK.

Osim funkcionera na republičkom nivou taj istraživački medij odnedavno je, uz pomoć novinara sa lokala, počeo sa pretresanjem imovine fukncionera u Novom Pazaru, Leskovcu i Nišu. Pomoć u radu pružila im je ambasada Australije u Srbiji, a ambasadorka Džulija Fini govorila je o značaju transparentnosti po građane i društvo.

„Može zvučati smešno, ali pre svega nekoliko godina premijer Novog Južnog Velsa, područja koje nastanjuje 7,5 miliona stanovnika, je podneo ostavku zbog boce vina. Radilo se o izuzetnoj boci vina, ali taj poklon nikome nije prijavio. Čitava stvar je postala javna, organizovano je javno slušanje i mediji su počeli da bruje o tome. Premijer se povukao i mislim da više neće imati posla u politici. To je cilj kome bi trebalo da stremite“, istakla je ambasadorka Fini, govoreći o slučaju Beri O'Farel i poklona vrednosti 2.800 dolara koji je primio od direktora kompanije koja je tada bila pod istragom Nezavisne komisije protiv korupcije Novog Južnog Velsa.

Sa druge strane, realnost u Srbiji je, da nadležna tužilaštva obustavljaju postupke pokrenute protiv funkcionera osumnjičenih da su kršili zakon – kao što je to, primerice, bio epilog u slučajevima Aleksandra Vulina i Siniše Malog.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Dragana Pećo
Stefan Marković
Stanojla Mandić
Stevan Dojčinović, Dragana Pećo
Stevan Dojčinović, Dragana Pećo
Stevan Dojčinović
Stevan Dojčinović
Zlatko Minić
Stanojla Mandić
Julia Feeney
Šta se krije iza skrivene imovine političara?
Šta se krije iza skrivene imovine političara?
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj