Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Šta treba da znači saradnja Beograda i Prištine u kontekstu evropskih integracija

Četvrtak, 12/4/2018, 09:30, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Šta treba da znači saradnja Beograda i Prištine u kontekstu evropskih integracija

Savet za inkluzivno upravljanje (CIG) Vas poziva na ekspertski panel posvećen mogućnostima i izazovima procesa evropskih integracija u kontekstu saradnje Beograda i Prištine.

Ekspertski panel
Saveta za inkluzivno upravljanje (CIG)Na panelu će učestvovati:

  • Srđan Majstorović, Centar za evropske politike, Beograd
  • Ramadan Ilazi, nekadašnji zamenik ministra za evropske integracije Vlade Kosova, Priština
  • Žarko Šunderić, Centar za socijalnu politiku, Beograd
  • Jeta Krasniqi, Kosovski demokratski institut, Priština

Moderator:

  • Alex Roinishvili Grigorev (predsednik Saveta za inkluzivno upravljanje), koji je moderator panela o odnosima Beograda i Prištine na Beogradskom bezbednosnom forumu poslednjih 5 godina.


Više informacija o Savetu za inkluzivno upravljanje možete naći na cigonline.net.

Molimo Vas da potvrdite Vaše učešće do 10. aprila 2018, na e-mail in@cigonline.net.

Izveštaj

Pomirenje kao uslov integracije

Autor: Medija centar, Vojislav Milovančević

Srbija i Kosovo moraju što pre otpočeti proces pomirenja, u suprotnom ne mogu postati članice Evropske unije, zaključak je ekspertskog panela posvećenog mogućnostima i izazovima procesa evropskih integracija u kontekstu saradnje Beograda i Prištine.

Predstavnica Kosovskog demokratskog instituta iz Prištine, Jeta Krasnići, ističe da je zajednički interes Srbije i Kosova mirna budućnost, koja je jedino ostvariva napuštanjem destruktivne politike.
“Moramo preformulisati naše odnose i pokazati da poštujemo jedni druge. Važno je i za Srbiju i za Kosovo da prihvate realnost na terenu, te da se u skladu sa tim gradi zajednička budućnost u Evropskoj uniji”, kazala je Krasnići, naglašavajući da se uprkos agresivnoj retorici koja je prisutna na obe strane, robna razmena između Srbije i Kosova nesmetano odvija, što potkrepljuje činjenica da je Srbija sa pola milijarde evra najveći uvoznik na Kosovo.

Srđan Majstorović iz Centra za evropske politike, smatra da zemlje regiona jedino zajedničkim delovanjem mogu imati značajniji uticaj unutar same Evropske unije.
“Niko ne može da ospori da je interes Srbije razvoj Kosova. Razvoj je zajednička tačka na kojoj se mogu dalje produbljivati odnosi. Srbija i Kosovo moraju da rade na rešavanju zajedničkih problema kao što su sloboda medija i vladavina prava”, rekao je Majstorović ističući da veruje u uspeh dijaloga koji će voditi stručnjaci sa obe strane.

Nekadašnji zamenik ministra za evropske integracije Vlade Kosova, Ramadan Ilazi, podsetio je na primer Hrvatske i njenog blokiranja Srbije na putu ka Evropskoj uniji, ukazujući na to kakve probleme donosi nerešavanje spornih pitanja, izražavajući bojazan da bi sličan problem Kosovo moglo da doživi od strane Srbije.
“Rešavanje spora sa Srbijom će svakako ubrzati evropske integracije Kosova. Proces pristupanja Evropskoj uniji za Srbiju i Kosovo predstavlja mirovni projekat koji može doprineti trajnoj stabilnosti regiona. Zajednički interes obe zemlje jesu unutrašnje reforme i povećanje liberalnog potencijala”, tvrdi Ilazi. On je rekao da se nada da će Vlada Kosova postići sporazum sa Srbijom i sa ostalih pet članica Unije, jer u suprotnom region može ući u nove probleme i nestabilnost.

Žarko Šunderić, iz Centra za socijalnu politiku, ističe da je veliki problem u odnosima Srbije i Kosova previše emocije i zanemarivanje postojećeg trenutka.
“Čini mi se da se previše osvrćemo iza sebe i gledamo u prošlost. Kad se ne bavimo prošlošću, onda govorimo o budućnosti, dok se sadašnjost konstantno zanemaruje. Mi moramo da se koncentrišemo na postojeći trenutak, koji nije dobar, te da radimo na njegovom poboljšanju.” On je kazao da bi što pre trebalo pronaći prostor za saradnju, jer se u suprotnom ne može očekivati napredak.
“Mi uvozimo siromaštvo i siromašne ljude u Evropsku uniju. BDP Srbije je za četiri puta manji od proseka koje imaju zemlje članice, a kosovski čak deset puta. U poslednjih dvadeset godina region je napustilo pet miliona ljudi, što govori o kvalitetu života”, naveo je Šunderić, zaključujući da nema velikih pomaka bez rešavanja onih malih stvari koje utiču na svakodnevni život ljudi.


Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Žarko Šunderić
Ramadan Ilazi
Šta treba da znači saradnja Beograda i Prištine u kontekstu evropskih integracija
Jeta Krasniqi
Šta treba da znači saradnja Beograda i Prištine u kontekstu evropskih integracija
Ramadan Ilazi
Srđan Majstorović
Šta treba da znači saradnja Beograda i Prištine u kontekstu evropskih integracija
Alex Roinishvili Grigorev
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj