Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Televizija bliža Kafki

Izvor: Danas, 01.03.2018.

0 komentara      Ostavite komentar

Autor: Nebojša Milenković

Poštovane i poštovani,

Obavljanje javne funkcije nosi i breme odgovornosti. U modernim društvima odgovorni smo svi: za ono što smo učinili – ali i za ono što smo propustili ili dopustili da neko drugi čini umesto nas. Bili toga svesni ili ne, za stanje u kom se Javna medijska ustanova Radio televizija Vojvodine nalazi, ogroman deo odgovornosti snosite upravo vi!

Kada je maja 2016. po hitnom postupku otpočeo proces ukidanja emisija, smene programskog direktora i urednika programa, profesionalnog degradiranja novinarki i novinara koji su medijskoj kući davali identitet i integritet – upravni odbor se, verujem, rukovodio određenom namerom? Planom? Vizijom? Posebno ima li se u vidu činjenica da je RTV tada zaista bio javni, građanski servis, na kom su se mogle čuti argumentovane kritike gradskih, pokrajinske i republičke vlasti – uz nimalo nežnije kvalifikacije neučinkovitosti opozicije. Otvorenost i diskusija bili su sinonimi za televiziju koja je tada zaista bila Bliža nama. Klimom koju ste opisanim činjenjem stvorili – ona je sada ipak Bliža Kafki!

„Oslobađanjem“ RTV-a od vlastitih urednika i novinara – jedino što ste uspeli je da je „oslobodite“ i od gledalaca. Gledanost, uticaj i poverenje u RTV danas su na istorijskom minimumu. Predstavnici sindikata svedoče da javnim servisom caruje mobing. Nepoštovanje sudskih odluka od strane aktuelnog direktora u slučaju Arežina ozbiljno je kršenje zakonitosti. Neemitovanje emisije Otkopčano zbog gostovanja Marka Vidojkovića (o čemu se Programski savet nije izjasnio) dokaz je da RTV-om danas više ne upravljate čak ni vi. Suvereni gospodari ove medijske kuće ponovo su: crne liste, cenzura, autocenzura i sveprisutni strah. Kad bismo poverovali „informativnim“ sadržajima RTV-a, zaključili bismo kako su jedini političari koji u Vojvodini danas uopšte postoje: Vučić, Mirović i Vučević. Stoga vas, pošto ste svakako obavešteniji, molim da javnost upoznate sa time kada je i čijim to dekretom u Vojvodini, ali i čitavoj Srbiji, ukinuta opozicija?!?

I dok gledaoci i pretplatnici crvene od stida zbog onoga u šta se RTV pretvorila – vi ste se opredelili za oportunističko ćutanje koje vas, budite toga svesni, niukoliko ne izuzima niti oslobađa odgovornosti. Naprotiv! Bez namere da procenjujem je li u pitanju elementarno nesnalaženje ili ljudska nespremnost da se suprotstavite nekome ko je iznad vas – posledice su očigledne.

Čast Radio-televizije Vojvodine danas brani nekoliko profesionalaca kojima je još uvek dozvoljeno da rade. NJihova imena ne spominjem da ih ne bih izložio novim neprijatnostima. Jer, svakako je neprijatno raditi u RTV-u danas – čak i više nego gledati ga. Jedini kojima, nažalost, nije neprijatno ste vi. A moralo bi biti! Zapravo, siguran sam da je najneprijatnije upravo vama – ako ni zbog čega drugog onda zato što i vi živite u ovom gradu i pokrajini.

Ne pomaže tu, verujte mi, nikakvo „morali smo“, ili „nismo bili odgovorni samo mi“… Neprijatnost će vremenom samo da se uvećava – kao što će i posledice vaših (ne)činjenja biti dalekosežnije i dramatičnije. Stoga vas u ime Odbora za Vojvodinu Pokreta slobodnih građana pozivam da u što kraćem roku, u najboljem interesu Radio televizije Vojvodine – kao javnog, građanskog medijskog servisa – podnesete ostavke i otvorite prostor da na vaša mesta dođu ljudi koji će umeti da zaštite javni interes. Vi to, nažalost, niste uspeli.

Autor je član predsedništva Pokreta slobodnih građana i predsednik Odbora za Vojvodinu

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.