Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

TOKOM TIŠINE BUKA NA MREŽI

Izvor: Večernje Novosti, 14.03.2014; Str. 3

0 komentara      Ostavite komentar

U ERI KOMPJUTERA PREDIZBORNO ĆUTANjE GUBI SMISAO

IZBORNA tišina počela je u ponoć u medijima, ali se žestoka međustranačka tuča nastavlja na društvenim mrežama.
Po Zakonu o izboru narodnih poslanika, ćutanje obuhvata - prekid izborne propagande na televiziji, radiju, novinama, zabranjuju se javni partijski skupovi, nije dozvoljeno ni objavljivanje procene rezultata izbora, kao ni reklamiranje na internetu. To „primirje“ traje 48 sati, sve do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20 časova.
Zbog tih pravila, partijski štabovi, hiljade njihovih aktivista, „spin doktori“ i stranački hakeri, pojačali su kampanju na „Fejsbuku“ i „Tviteru“, a te društvene mreže u Srbiji koristi oko 3,5 miliona građana, što je više od polovine birača.
Sociolog Milan Nikolić objašnjava, za „Novosti“, da je pravi cilj dvodnevnog ćutanja da se spuste tenzije, a birači presaberu pred odluku:
- Čini se da su nove tehnologije obesmislile predizbornu tišinu, jer je u eri kompjutera nemoguće obustaviti kampanju čak i u finišu trke. Ćutanje, ipak, utiče na mirniju završnicu i glasanje u relaksiranijem ambijentu.
Kršenje tišine je kažnjivo. Na primer, ako neko objavi istraživanje javnog mnjenja, zaprećena mu je sankcija od 100.000 do 600.000 dinara.
- Za kontrolu medijskog poštovanja zakona nadležna je RRA, a moguće su i prekršajne prijave tužilaštvu. Tišina se odnosi i na internet kao sredstvo informisanja - objasnio nam je Dejan Đurđević, predsednik RIK.
Na dan glasanja, dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihove izjave. Mogu se emitovati informacije o odzivu kao i spotovi nadležnih republičkih organa i NVO u kojima se građani upućuju u koje vreme i na koji način mogu da glasaju. Na biračkom mestu i na 50 metara oko njega zabranjeno je isticanje simbola stranaka i drugog materijala.

Antrfile:
U SLOVAČKOJ PAUZA SEDAM DANA
PREDIZBORNA tišina uopšte ne postoji u SAD, Nemačkoj, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Holandiji, Islandu, Kipru, Norveškoj, Portugaliji, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji... Letonija, Slovenija, Malta i Rumunija imaju po dva dana ćutanja, Ruska Federacija tri, a Slovačka čak sedam dana.
U većini zemalja našeg regiona, tišina traje 24 sata.


Autor: P. V.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.