Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

„Transparentno do posla“

Ponedeljak, 30/3/2015, 11:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
„Transparentno do posla“

Transparentnost procedura prilikom zapošljavanja u javnom sektoru

Na događaju će biti predstavljena analiza regulatornog i institucionalnog okvira u Srbiji i jednom broju zemalja iz EU.

Ovaj događaj predstavlja i najavu za istraživanje o transparentnosti zapošljavanja u javnom sektoru i mogućnostima za unapređenje regulatornog i institucionalnog okvira, kao i kampanje u kojoj će građani imati priliku da putem online platforme www.transparentno.rs prijave sve probleme sa kojima su se susreli prilikom prijavljanja na konkurse u javnom sektoru.

Okrugli sto
Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID)
Balkanske istraživačke mreže (BIRN Srbija)
i PALGO centra

Govore:

  • Bojan Klačar, Centar za slobodne izbore i demokratiju - CeSID
  • Jelena Jerinić, Pravni fakultet Univerziteta Union/PALGO centar
  • Anđelka Marković, aktivistkinja za ljudska prava

Poziv (pdf)

Izveštaj

(Tanjug) Projekat "Transparentno do posla" pustiće do kraja sedmice u rad onlajn platformu gde će građani moći da prijave nepravilnosti u zapošlajvanju u javnoj upravi, rečeno je danas na Okruglom stolu Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) i BIRN-a.
Ključna aktivnost projekta "Transparentno do posla" je puštanje u rad te onlajn platforme, njena adresa je www.transparentno.rs i ideja je da se jave građani koji su imali problema pri zapošljavanju, iznesu svoje sumnje, a pravnik će ispitati da li dolazilo do kršenja procedura.
Na skupu je takođe zaključeno da su politička zapošljavanja, sprovođenje konkursa po netransparentnim procedurama, kao i primena različitih pravnih režima na ministarstva, državne agencije, javna preduzeća i lokalne samouprave, osnovne prepreke transparentnog zapošljavanja.
U okviru projekta projekta "Transparentno do posla", koji sprovodi Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) u partnerstvu sa BIRN-om i PALGO centrom, u narednom periodu biće sprovedeno istraživanje koje će obuhvatiti 25 institucija, ministarstava, preduzeća, agencija i lokalnih samouprava, koje će, između ostalog, odgovoriti na pitanje kolika šteta nastaje zbog tih procedura. Osim toga, napraviće se i preporuke šta je to što se može promeniti.
"Imamo najave iz Ministarstva državne uprave da rade na zakonu o zapošljavanju lokalnih službenika, videćemo u nekoj fazi da dođemo na isti nivo", rekao je novinarima Bojan Klačar iz CeSID-a.
Klačar kaže da ne postoji preliminaran podatak o mogućoj šteti zbog toga što pravi ljudi nisu na pravim mestima, ali je cilj da se dođe ili do konkretne cifre ili makar do naznaka kolika je bila šteta zato što je jedan posao obavljala osoba koja nije imala dovoljno kvalifikacija.
On napominje da je prvi problem kada se govori o zapošljavanju u javnom sektoru činjenica da Srbija ima veliki broj zaposlenih.
"Moramo biti iskreni, to se dešavalo tako što je svaka vlast, koristeći privilegije koje su dobijali i odnoseći se prema vlasti, kao prema plenu koji imaju, godinama zapošljavala nove ljude, a veoma mali broj su otpuštali", rekao je on i izneo podatak iz 2014.godine da u javnom sketoru ima oko 780.000 zaposlenih.
"To je ogromna cifra imajući u vidu da imamo isto toliko zaposlenih u privatnom sektoru i 1,7 miliona penzionera. Imamo situaciju odnos 1:1 zaposlenih i penzionera", zaključio je on.
Klačar veruje i da veliki deo konkursa nije sproveden do kraja po transparentnim procedurama.
"Ne kažem da su primljeni loši ljudi, imamo mnogo primera da ima kvalitetnih kadrova, ali činjenica da ostajemo nedorečeni po pitanju kvaliteta tih procedura, konkursne dokumentacije i ono što je najvažnije, mi nemamo odgovor zašto je primljena oosba A, a ne osoba B kada se dođe do užeg kruga", ukazao je on.
U analizi pravnog i institucionalnog okvira u vezi sa zapošljavanjem u javnom sektoru, primećeno je da se primenjuju različiti pravni režimi na zaposlene.
"Primenjuju se četiri pravna režima, Zakon o državnim službenicima koji se primenjuje na mali broj zaposlenih, to je naša procena, na najveći broj agencija i državna preduzeća primenjuje se Zakon o radu, a na lokalnu samoupravu se primenjuje neki treći zakon o radnim odnosima u državnim organima, koji je potpuno prevaziđen jer je s početka 90tih", rekla je novinarima Jelena Jerinić iz PALGO centra.
Navela je navela da su moguća odstupanja i od zakona o državnim službenicima u određenim situacijama.
"Ne postoji jasan kriterijum kada će određeni organ ili organizacija da bude u okviru službeničkog sistema, a kada neće i na taj način, izuzimanjem razlicicitih organizacija stvara haos u sistemu i onda ne možete da pratite zapošljavanje, zato što podleže različitim uslovima, kao što je obavezno ili neobavezno sprovođenje javnog konkursa i procedura, postojanje konkursne komisije...", podvukla je Jerinić.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Jelena Jerinić
Jelena Jerinić
„Transparentno do posla“
Bojan Klačar
Anđelka Marković
„Transparentno do posla“
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj