Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Treći dan štrajka Maje Pavlović: Nisu tačne vesti RTS i Tanjuga, ne tražim otpis dugova

Izvor: Cenzolovka, 14.08.2019.

0 komentara      Ostavite komentar
Autor: Zoran Strika

Za štrajk direktorke TV Kanal 9 zainteresovani strani mediji, ali ne i političari na vlasti, dok izveštaji RTS i Tanjuga, kako kaže Pavlović, navode na to da ona ne želi da plaća autorske naknade i traži otpis dugova, što nije tačno.

Direktorka novosadskog Kanala 9 Maja Pavlović počela je jutros treći dan štrajka glađu ispred Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Za Cenzolovku kaže da dobija podršku kolega, te da su za slučaj njene televizije zainteresovani strani mediji, poziva iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, još uvek nema.


Treći štrajk Maje Pavlović u poslednjih 15 meseci ušao je u svoj treći dan. Ona mirno štrajkuje ispred zgrade REM-a čekajući poziv predsednika Aleksandra Vučića na razgovor. Poziva još uvek nema, a problemi zbog kojih štrajkuje, a tiču se nedonošenja sudskih presuda u procesima u kojima Kanal 9 osporava naknade koje lokalne televizije moraju da plaćaju organizacijama, još uvek deluju daleko od rešenja.

Važno je da se zna da ja nikome ne teram inat, niti tražim da mi se otpišu dugovi, ja štrajkujem jer želim da se konačno donesu sudske presude u sporovima koje vodim

I dok iz jedne od najvažnijih državnih institucija ne dolazi nikakav glas, kroz medije se širi priča o slučaju Maje Pavlović i lokalne novosadske televizije.

„Sutra treba da nas poseti austrijska televizija ORF, iz Glasa Amerike su rekli da bi im bilo interesantno da naprave priču i kontaktirala nas je jedna novinarka iz Amerike koja bi želela da napiše tekst za Vašington post. Priča se širi, a ja se nadam da ćemo je u nekom momentu i završiti na neki način“, navodi Pavlović za Cenzolovku.

I dok se za njen slučaj interesuje austrijski javni servis, Maju Pavlović zabrinjavaju informacije koje plasiraju pojedini mediji, kao što su Radio-televizija Srbijе i Tanjug.

„Važno je da se zna da ja nikome ne teram inat, niti tražim da mi se otpišu dugovi. Ja štrajkujem jer želim da se konačno donesu sudske presude u sporovima koje vodimo. Nije tačno da naknade ne plaćamo organizacijama za zaštitu autorskih prava, plaćamo ih po prethodnoj tarifi, a ne po novoj, jer nju smatramo spornom, a to nam omogućava i Zakon o autorskim i srodnim pravima, član 187. Te vesti koje se objavljuju kako tražimo otpis dugova i da nećemo da plaćamo autorske naknade, jednostavno nisu tačne. To mi je važno da napomenem, jer RTS i Tanjug priču navode na tu stranu”, dodaje direktorica Kanala 9.

Maja Pavlović i Kanal 9 vode nekoliko sudskih sporova u kojima spore naknade Organizacije proizvođača fonograma Srbije (OFPS), Sokoja, REM-a. Njena tvrdnja je da su im nezakonito oduzete lokalne i dodeljene regionalne frekvencije, dok su im naknade za pojedine organizacije uvećane nekoliko puta, pa namete ne može da podnese nijedna lokalna televizija u Srbiji. Ipak, ona ovu bitku, za sada, vodi sama.

Njeni advokati trenutno pišu predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Pavlović smatra da je diskriminisana i po pitanju odnosa javnih preduzeća prema mediju kojim rukovodi, ali i na konkursima za dodelu sredstava za sufinansiranje medijskih projekata, o čemu više možete da čitate u opširnom intervjuu koji je Maja Pavlović dala za Cenzolovku OVDE.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.