Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

U Beogradu napadnute i pretučene četiri lezbejke

Utorak, 29/9/2015, 11:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
U Beogradu napadnute i pretučene četiri lezbejke

Povodom homofobičnog akta nasilja koji se dogodio juče u Beogradu, a u kojem su brutalno fizički napadnute i pretučene četiri lezbejke, od kojih je jedna aktivistkinja organizacije Labris, spisateljica, Dragoslava Barzut, bice održana konferencija za medije.

Uzimajući u obzir do sada poznate okolnosti, postoje snažne indicije da je napad na lezbejke bio unapred isplaniran i dobro organizovan, te da predstavlja zločin koji je bez sumnje motivisan mržnjom u odnosu na seksualnu orijentaciju žrtava.

Ovom prilikom ćemo i podsetiti javnost da su pripadnici/ce LGBT zajednice izloženi stalnoj opasnosti od nasilja i diskriminacije, i da su napadi poput ovoga alarmantna i svakodnevna pojava širom Srbije, i zahtevaćemo da napadači budu u kratkom roku privedeni pravdi, i da ovo delo bude okvalifikovano kao zločin iz mržnje, na osnovu člana 54a Krivičnog zakona.

Konferencija za novinare
Organizacije za lezbejska ljudska prava LABRIS


Govore:

  • Dragoslava Barzut, aktivistkinja organizacije Labris
  • predstavinice organizacije Labris

Izveštaj

  • ISTRAŽITI ZLOČIN IZ MRŽNJE

(FoNet) Predstavnici organizacije za lezbejska prava LABRIS i LGBT aktivisti zatražili su danas od Tužilaštva da povede detaljnu, fer i pravednu istragu povodom napada koji se dogodio proteklog vikenda u kafiću u centru Beograda, gde su pretučene spisateljica Dragoslava Barzut i još tri lezbejke i da taj akt tretira kao zločin iz mržnje.
Ukoliko Tužilaštvo taj brutalni homofobični akt nasilja u kojem su bile žrtve četiri lezbejke ne prepozna kao zločin iz mržnje, izgubili smo svi, poručeno je sa konferencije za novinare LABRIS.
Aktivistkinja Labris Dragoslava Barzut ispričala je da je sa tri prijateljice sedela u kafiću SFRJ u Ulici Kraljevića Marka, kada im je oko 1 sat posle ponoći između subote i nedelje 27. septembra prišao mladić sa kapuljačom na glavi i počeo, jednu po jednu, da tuče.
Ona je rekla da je od udarca u glavu pala, a da je najviše udaraca zadobila njena prijateljica, koja ima povrede glave, zatvoreno oko, izbijen zub.
Prema rečima Barzut, nekoliko momaka je prišlo da ih zaštiti, a potom, kada je uzela telefon da pozove policiju, napao ih je drugi mladić.
Ona se zahvalila konobarici, koja ih je "zaštitila svojim telom" a potom ih evakuisala u toalet i tamo ih zaključala do dolaska policije.
Barzut je rekla da je policija došla brzo, ali obojica napadača su pobegla.
Ona je rekla da je još u šoku, ali da joj je danas dodatno teško zbog prijatelja i porodice, koji trpe zbog njene seksualne orijentacije i predočila da lezbejke ne prijavljuju nasilje, da bi zaštitile svoje bližnje.
"U ime svih prebijenih drugarica, koje žive u strahu i bolu, samo ne slobodno, poručujem da nisu same", rekla je Barzut.
Advokatica Komiteta pravnika za ljudska prava JUKOM Kristina Todorović rekla je da će JUKOM zastupati taj slučaj i da će insistirati da se okvalifikuje kao zločin iz mržnje, iako u Srbiji još niko nije kažnjen za to delo.
Kako je navela, sve ukazuje da je motiv napada bilo seksualno opredeljenje i uz pohvalu rada policije, istakla da ipak, sa lica mesta nisu uzeli video snimak sa kamere, koja je snimila napadača.
Tako brutalan napad pokazuje da je bio planiran i neophodno je da sudski postupak bude efikasan, uz adekvatnu kaznu, ocenila je ona.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

U Beogradu napadnute i pretučene četiri lezbejke
U Beogradu napadnute i pretučene četiri lezbejke
U Beogradu napadnute i pretučene četiri lezbejke
U Beogradu napadnute i pretučene četiri lezbejke
Kristina Todorović
Dragoslava Barzut
Jovanka Todorović
Aleksandra Gavrilović
U Beogradu napadnute i pretučene četiri lezbejke
U Beogradu napadnute i pretučene četiri lezbejke
U Beogradu napadnute i pretučene četiri lezbejke
U Beogradu napadnute i pretučene četiri lezbejke
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj