Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

U susret reformi političkog sistema u Srbiji

Utorak, 30/6/2015, 12:30, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
U susret reformi političkog sistema u Srbiji

Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i Nacionalni demokratski institut (NDI) pozivaju vas na okrugli sto na kome će biti predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja na temu „Aktivizam građana u Srbiji” i Indeks demokratičnosti izbora (EDI).

Istraživanje javnog mnjenja „Aktivizam građana u Srbiji” prezentuje mišljenje građana o građanskom aktivizmu, izlasku na izbore, percepciji koju imaju o poslanicima u Narodnoj skupštini i poverenju u institucije, sprovedeno je kao deo projekta „Jačanje odgovornosti izabranih predstavnika građana u Srbiji (Ljudi na prvom mestu)”, koji za cilj ima da poboljša direktan kontakt građana sa njihovim izabranim predstavnicima na nacionalnom i lokalnom nivou i da stvori priliku za diskusiju o pitanjima od javnog značaja.

Projekat je počeo u aprilu 2015. godine uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Indeks demokratičnosti izbora (EDI) meri kvalitet bilo kog predloženog izbornog sistema u odnosu na četiri elementa: teritorijalna zastupljenost, rodna zastupljenost, zastupljenost manjina i odgovornost izabranih predstavnika građanima.Razvijen je tokom projekta „Stvar izbora”, koji podržava veće učešće građana u demokratskim izbornim procesima i zastupa bolju i bližu komunikaciju između građana Srbije i njhovih izabranih predstavnika.

Projekat je takođe počeo u aprilu 2015. godine i podržava ga USAID.

Okrugli sto
Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID)
Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD)
i Nacionalnog demokratskog instituta (NDI)


Govore:

  • Đorđe Vuković, programski direktor
  • Bojan Klačar, izvršni direktor (CeSID)
  • Danijel Dašić, menadžer granta, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD)
  • Nenad Belčević, viši koordinator programa, Nacionalni demokratski institut (NDI)

Agenda (pdf)

Kontakt: Bojan Klačar, izvršni direktor u CeSID-u, bojan.klacar@cesid.rs, 062 288 145,
Milena Velojić, izvršna direktorka u NKD-u,
milena.velojic@decentralizacija.org.rs, 060 339 73 23


Izveštaj

(Beta) Oko 50 odsto građana smatra da Srbija treba da postane članica EU dok je broj onih koji se protive članstvu značajno porastao u odnosu na prethodna istraživanja i danas iznosi 37 odsto, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnenja "Aktivizam građana u Srbiji" koji su danas predstavljeni u Beogradu.
Prema rečima programskog direktora Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESiD) Đorđa Vukovića, broj od 50 odsto građana koji podržavaju članstvo zemlje u EU predstavlja "donju amplitudu" pošto se u istraživanjima sprovedenim 2011. i 2013. godine, taj procenat kretao od 62 do 66 odsto.
"Slične podatke beležimo i kada je reč o podršci ulasku Srbije u NATO. U prethodnim istraživanjima, oko 65 odsto građana je bilo protiv članstva u NATO dok je takvu odluku podržavalo oko 25 odsto. Sada imamo situaciju gde 73 odsto građana kaže da je protiv ulaska Srbije u NATO dok članstvo u toj organizaciji podržava oko 12 odsto a bez stava je 15 odsto građana", kazao je Vuković.
Kako je naveo, istraživanja sprovedena u poslednjih sedam-osam godina pokazuju da "generalno" postoji nepoverenje građana prema političkm institucijama ali i nezavisnim telima poput Poverenika za informacije od javnog značaja ili Zaštitnika građana.
"U prethodnom istraživanju, poverenje u Vladu Srbije pokazalo je 35 odsto građana a sada taj broj iznosi 31 odsto. Najveće poverenje i dalje uživa Vojska Srbije, sa 50 odsto, slede Crkva sa 39 odsto i policija sa 38. Dok je 2012. godine poverenje u Narodnu skupštinu imala skoro trećina građana, a u martovskom istraživanju 2015. godine oko 25 odsto, danas je taj procenat smanjen na jednu petinu", rekao je Vuković koji je dodao da ne postoji konstatno poverenje građana u institucije već da odnos prema njima bitno zavisi od toga ko je na vlasti.
On je istakao i da građani relativno malo poznaju rad Narodne skupštine i poslanika ali i da skoro 50 odsto ispitanika smatra da postojeći izborni sistem ne omogućava da se u punoj meri ostvari volja građana.
"U Srbiji je danas aktuelna priča o reformi političkog sistema, pod kojom se prvenstveno misli na reformu izbornog sistema ali niko nije rekao šta u postojećem sistemu ne valja. Kao njegove prednosti, mogu se navesti činjenice da omogućava da se procenat osvojenih glasova u najvećoj meri prenese u procenat osvojenih mandata, zatim reprezentativnost manjinskih zajednica, njegova primenljivost i jednostavnost glasanja kao i činjenica da nije u suprotnosti sa ključnim načelima međunarodnih standarda o izbornim sistemima, kao što su tajnost glasanja i jednakost prava glasa", ocenio je Vuković.
Prema njegovim rečima, ključni nedostaci postojećeg izbornog sistema u Srbiji su nedostatak geografske reprezentativnosti pošto 107 opština i gradova nemaju svoje predstavnike u parlamentu, nedostatak neposrednosti između kandidata na izborima i građana koji glasaju za zatvorene liste i činjenica da građanima ne omogućava da sami biraju političku elitu.
"To je ključni nedostatak jer političke stranke a ne građani, odlučuju ko čini elitu, čime se omogućava klasičan sistem negativne selekcije. Jedno od rešenja bi moglo da bude uvođenje personalizovanog proporcionalnog sistema sa 250 izbornih jedinica u kome bi stranački kandidati ulazili u parlament ne na osnovu redosleda na listi već na osnovu uspešnosti u odnu na kandidate sa drugih lista u svojoj izbornoj jedinici", naveo je Vuković.
Predstavljajući rezultate istraživanja o aktivizmu građana Srbije, izvršni direktor CESiD Bojan Klačar naveo je da 51 odsto građana smatra da Srbije ide u lošem smeru dok njih 28 odsto kaže da se zemlja kreće u dobrom pravcu.
Odgovarajući na pitanje kako trenutno žive, 42 odsto građana je navelo da živi "teško podnošljivo ili nepodnošljivo" dok su najvažnije probleme naveli nezaposlenost i poboljšanje životnog standarda.
"Upitani na kom mestu se donose odluke o njihovoj budućnosti, po 22 odsto građana je kazalo da te odluke donose premijer ali i strane ambasade u Srbiji. Da o njihovoj budućnosti odlučuju Vlada Srbije i tajkuni, navelo je po 16 odsto ispitanika", rekao je Klačar.
On je dodao da u Srbiji ima više članova političkih partija nego sindikata kao i da građani ulaze u stranke najčešće iz lične koristi.
"Oko 10 odsto građana je reklo da su članovi partija dok je pet odsto navelo da aktivno učestvuju u stranačkim aktivnostima. Stranački aktivizam je jedini koji je opstao od početka krize dok su isto vreme opali procenti učešća građana u sportskim, hobi organizacijama i slično. Kad je reč o spremnosti da lično učestvuju u rešavanju problema, 40 odsto građana je dalo pozitivan odgovor ali samo 16 odsto njih je potvrdilo da je konkretno učestvovalo u protestima ili pisanju peticija", naveo je Klačar.
Prema njegovim rečima, 56 odsto građana redovno izlazi na izbore a četvrtina izlazi na većinu izbora.
"Zbog objektivnih razloga na izborima ne učestvuje 22 odsto ispitanika, dok je 17 odsto reklo da je nezainteresovano za politiku i izbore. Navodeći razloge zbog kojih ne žele da se angažuju u politici, više od 50 odsto građana je kazalo da je izgubilo poverenje u stranke i političare, dok je 14 odsto navelo da su apolitični", kazao je Klačar.
Terensko istraživanje, koje je sproveo CESiD u saradnji sa Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju i Nacionalnim demokratskim institutom, obuhvatilo je 1.000 ispitanika sa teritorije Srbije, bez Kosova i Metohije, a sprovedeno je u periodu od 10. do 20. juna, metodom lice u lice.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Đorđe Vuković
U susret reformi političkog sistema u Srbiji
U susret reformi političkog sistema u Srbiji
U susret reformi političkog sistema u Srbiji
U susret reformi političkog sistema u Srbiji
Đorđe Vuković
Nenad Belčević
Bojan Klačar
Danijel Dašić
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj