Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

UNDP predstavljanje izveštaja: Biti LGBTI u Srbiji

Sreda, 13/9/2017, 10:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
UNDP predstavljanje izveštaja: Biti LGBTI u Srbiji

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji će predstaviti rezultate poslednjeg izveštaja o položaju LGBT zajednice u Srbiji - “Biti LGBT u Srbiji”.

Rodna jednakost i rodni identitet
Predstavljanje rada organizacije Gayten

Trans osobe u Srbiji se suočavaju sa sistemskom diskriminacijom i ne postoji politička volja da se na sveobuhvatan način reše problemi sa kojima se suočava ova zajednica. Debata će se fokusirati na predložena zakonska rešenja koja bi dovela do unapređenja rodne jednakosti.

Panel diskusija
Organizacionog odbora Parade Ponosa

Agenda

Izveštaj

Izveštaj UNDP u Srbiji: LGBT i osobe sa HIV-om najdiskriminisanije grupe

Beta

LGBT populacija i osobe koje žive sa HIV-om spadaju u najdiskriminisanije grupe u Srbije, rečeno je danas u Beogradu na predstavljanju poslednjeg izveštaja Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Govoreći o izveštaju "Biti LGBT u Srbiji" koordinator tog projekta Nenad Petković rekao je da su LGBT osobe izložene diskriminaciji u raznim oblastima života - zdravstvu, zapošljavanju, obrazovanju, pristupu socijalnim uslugama.

Petković je rekao da iako je sveobuhvatan pravni okvir za zabranu diskriminacije u Srbiji postoji problem sa nedoslednom implementacijom i dodao da je tokom izrade izveštaja nađeno malo podataka o interseksualnim osobama.

On je kazao da Srbiji nedostaje i zakon o rodnom identitetu i zakon koji će regulisati istopolne brakove.

- Potrebno je pravno regulisati položaja osoba koje menjaju pol - ne postoje zakonske odredbe ili procedure koje bi priznavale promenu pola - kazao je Petković i dodao da se prepoznaju napori države da se poboljša položaj LGBT osoba.

Ukazao je da su LGBT osobe često žrtve zločina iz mržnje i govora mržnje ali da ti zločini nisu propisno istraženi, dodajući da nema sudskih presuda koje ih sankcionišu na osnovu stvarne ili pretpostavljene orijentacije ili rodnog identiteta.

Pouzdani podaci o zločinima iz mrežnje, govora mržnje i diskriminacije prema LGBT osoba ne postoje. Proveravali smo iz više izvora, ali nemamo tačne podatke o kom broju se radi. Imamo podatke nevladinih organizacija koji ne korespondiraju sa zvaničnim podacima državnih organa - rekao je Petković i naveo da nedostaju adekvatni sistemi podrške LGBT osobama.

Među preporukama izveštaja "Biti LGBT u Srbiji" su usvajanje zakona o istopolnim brakovima, zakona o rodnom identitetu, efikasniji sudski postupci u slučajevima zločina iz mržnje i diskriminacije LGBT osoba, usvajanje nove strategiju za HIV infekciju, osiguranje pristupa lekaru, zaštita trans osoba sa HIV-om.

Preporučuje se i obezbeđivanje veće političke posvećenosti promovisanju kulture poštovanja prava LGBT osoba, prikupljanje podataka o zločinim nad LGBT, izbacivanje diskriminatornih sadržaje o LGBT osobama iz udžbenika i nastavnih planova i uvođenje afirmativnih, da za poslodavce bude obavezno da uvedu interne mehanizme koji će sprečiti diskriminaciju pri zapošljavanju i radu.

Izvršna direktorka regionalne mreže "Era" Dragana Todorović kazala je da je situacija u zemljama Zapadnog Balkana po pitanju LGBT osoba slična i da većina stanovništva tih zemalja smatra da je homoseksualnost bolest.

Dodala je da zemlje u regionu imaju dobre zakonske okvire, ali da se mora raditi na većoj primeni zakona, jer postoji jaz između normativnog okvira i realnosti.

- Treba što više raditi na ohrabrivanju LGBT osoba da prijavljuju nasilje, jer samo deset odsto nasilja na regionalnom nivou je prijavljeno - kazala je ona.

Zamenica zaštitnika građana Gordana Stevanović kazala je da je u pogledu prava i obaveza LGBT osoba u Srbiji ostvaren pomak tako da se Parada Ponosa već tri godine održala bez problema i unapređen je normativni okvir.

Ali, kako je ocenila, još uvek je problematično to što se LGBT osobe teško obraćaju institucijama prvenstveno jer nisu spremne da se otkriju ili zbog ranijih iskustva nereagovanja institucija ili neadekvatnog reagovanja u slučajevima njihovog obraćanja.

- Obrazovanje i mediji imaju obavezu da obraćaju pažnju na posebno ranjive grupe. Uloga medija je da približe široj javnosti probleme sa kojima se oni suočavaju, a obrazovanje treba da otkloni predrasude koje deca već u osnovnoj školi imaju, a nastavnici da se edukuju - dodala je Gordana Stevanović.

Autorka izveštaja "Biti LGBT u Srbiji" je Jovana Stopić, a zasnovan je na pregledu i verifikaciji postojećih izveštaja sudske prakse, zakonodavstva i svih drugih relevantnih materijala.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

UNDP predstavljanje izveštaja: Biti LGBTI u Srbiji
Gordana Stevanović
Nenad Petković
Jelena Hodžić
Dragana Todorović
Jelena Simić
UNDP predstavljanje izveštaja: Biti LGBTI u Srbiji
Zorica Mršević
UNDP predstavljanje izveštaja: Biti LGBTI u Srbiji
Milan Đurić Agata
UNDP predstavljanje izveštaja: Biti LGBTI u Srbiji
Ljiljana Čičkarević
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj