Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Uslovi rada u industriji odeće i obuće u Srbiji

Petak, 2/3/2018, 10:00, II sprat, Velika sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Uslovi rada u industriji odeće i obuće u Srbiji

Rosa Luxemburg Stiftung organizuje predstavljanje istraživanja Country Report: Serbia,
o uslovima rada u industriji odjeće i obuće u Srbiji. Istraživanje je nastalo u suradnji s međunarodnom platformom Clean Clothes Campaign.
Istraživanje donosi podatke o platama u industriji odjeće i obuće koje potom upoređuje sa platama u drugim industrijskim sektorima te sa troškovima života. Također, istraživanje donosi izračun plate za dostojanstven život po metodologiji Clean Clothes Campaigna, koja je oko dva puta veća od prosječne plate u Srbiji, a dva i pol do tri puta veća od plate u industrijama odjeće i obuće.
Uz to, istraživanje donosi studije slučaja uslova rada i kršenja radnih prava u nekoliko
fabrika iz ovog industrijskog sektora.
Osim zbog statističkih pokazatelja i primjera kršenja radnih prava, po prvi puta sistematiziranih u jednoj brošuri, ovo je istraživanje važno iz još dva razloga. Prvo, u kontekstu nadolazećeg Osmog marta, moramo istaknuti da su većina uposlenih u industriji odjeće i obuće žene, koje su zbog niskih plata često prisiljene naći dodatno zaposlenje. Povrh toga, što se često zanemaruje, žene snose i najveći teret rada u domaćinstvima. Druga je stvar strateška orijentacija Srbije, kao i drugih zemalja bivše Jugoslavije, na strane direktne investicije kao pokretače ekonomske aktivnosti, istovremeno dok su proizvodni pogoni stranih investitora mjesta teških kršenja radničkih prava, nesigurnih zaposlenja i niskih primanja.
Nakon uvodnih izlaganja uslijedit će diskusija s pozvanim predstavnicima javnih i državnih institucija, sindikata, nevladinih organizacija koje se bave društvenim istraživanjima i radničkim pravima.

Okrugli sto organizuje
Rosa-Luxemburg-Stiftung


Govore:

  • Bojana Tamindžija, istrazivačica
  • Stefan Aleksić, istraživač
  • Sandra Breines, bivša radnica u tekstilu
  • Sarita Bradaš, društvena istraživačica


Istraživanje će nakon predstavljanja u digitalnom obliku biti dostupno na http://www.rosalux.rs/, a u štampi na predstavljanju.
Predstavljanje je moguće pratiti i uživo preko web stranice Medija centra.


Izveštaj

U Srbiji 100.000 radnika u industriji odeće i obuće radi za 200 evra

Beta, Insajder

U industriji odeće i obuće u 1.800 firmi u Srbiji radi 100.000 radnika za prosečnu platu od oko 27.000 dinara, odnosno 200 evra, pokazalo je objavljeno istraživanje međunarodne organizacije Clean Clothes Campaign koja okuplja sindikate i organizacije koje se bave pravima radnika.

Autori istraživanja Bojana Tamindžija i Stefan Aleksić istakli su na konferenciji za novinare da je tekstilna industrija u Jugoslaviji proizvodila i sirovine, ali i izvozila gotove proizvode, dok se danas poslovi u tom sektoru sastoje samo od sklapanja uvezenih delova tih proizvoda.

"Industrija odeće i obuće danas se zasniva na doradnim poslovima, a uvozi se 90 odsto sirovina i proizvodnja zavisi od porudžbina", rekla je Tamindžija.

Dodala je da jedan od uzroka za ovakvo stanje i to što Vlada Srbije problem nezaposlenosti rešava pozivom stranim investitorima da otvore takve fabrike, a pritom ih čašćava subvencijama i po 10.000 evra za radno mesto, dok istovremeno lokalne samouprave uz to dodeljuju i besplatno zemljište i druge ustupke.

„Pri tom se i uz niske plate od oko 27.000 dinara ni ne poštuju prava radnika“, istakla je Tamindžija.

Istraživač Stefan Aleksić rekao je da radnici trpe pritiske menadžmenta da se odreknu bolovanja, nadoknada za odmor i plaćanja prekovremenog rada. Radnicima se, prema njegovim rečima, pretnjama onemogućava da osnuju sindikat, a poslovodstvo u nekim fabrikama samo osniva sopstveni sindikat da bi fingirali socijalni dijalog i držali ga pod kontrolom.

"Da bi preživeli radnici su prinuđeni na dopunski rad i ne znaju da izračunaju koliko je novca potrebno za odmor ili za kulturu, a potcenjuju troškove ishrane", rekao je Aleksić.

Dodao je da ti radnici iz fabrika odeće i obuće u Vranju i okolini vikendom odlaze na Kosovo gde je roba jeftinija i tako smanjuju troškove preživljavanja.
„Obrazovni sistem se prilagođava jeftinim i teškim manuelnim poslovima“

Istraživačica u Fondaciji Centar za demokratiju Sarita Bradaš rekla je da "to šta radnici u industriji odeće i obuće preživljavaju nije tranzicija, već razaranje društva".

"Ti radnici su deca gubitnika tranzicije i njihovim statusom uništena je i budućnost njihove dece jer oni sebi postavljaju ciljeve u odnosu na mogućnosti", rekla je Bradaš.

Dodala je i da se i obrazovni sistem u Srbiji razvija tako da se prilagođava zahtevima tržišta rada, koje najviše traži radnike za rutinske i manuelne poslove.

Šef odelenja za zakonodavno-pravni sistem u Ujedinjenom granskom sindikatu "Nezavisnost" Slađana Kiković rekla je da su "radnici u industriji odeće i obuće u potpunom siromaštvu" i da su obespravljeni i nemaju volju da se bore za bolji položaj.

"Gde su prava najviše ugrožena nateže je organizovati sindikat, a u tom sektoru ima najviše rada na crno i na povremenim i privremenim poslovima", rekla je Kiković.

Istraživanje je finansirala nemačka fondacija Roxa Luksemburg Stiftung koja ima i svoju kancelariju za jugoistočnu Evropu sa sedištem u Beogradu.

Podsetimo, novinari Insajdera su ranije pisali o konceptu privlačenja stranih investicija u kojima su radnici jeftini i svedeni na lako zamenljiv par ruku, dok Srbija kao zemlja-domaćin dugoročno postaje sve zavisnija od stranog kapitala i sve složenijeg tehnološkog znanja iz inostranstva.

Takođe, istraživanje Insajdera o uslovima i rezultatima dodele subvencija koji su emitovani u tri emisije “Insajder bez ograničenja” pokazalo je da se novac građana Srbije iz budžeta za privlačenje stranih investicija godinama neodgovorno trošio i to bez ikakve kontrole.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Danica Vučenić i Sandra Breines
Bojana Tamindžija
Uslovi rada u industriji odeće i obuće u Srbiji
Stefan Aleksić
Uslovi rada u industriji odeće i obuće u Srbiji
Sarita Bradaš
Uslovi rada u industriji odeće i obuće u Srbiji
Uslovi rada u industriji odeće i obuće u Srbiji
Uslovi rada u industriji odeće i obuće u Srbiji
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj