Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Ustavne izmene – Polazne osnove za uspešnu reformu pravosuđa

Sreda, 11/10/2017, 11:00, I sprat

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Ustavne izmene – Polazne osnove za uspešnu reformu pravosuđa

Struka i organizacije civilnog društva već su upozorile javnost da konsultacije koje Ministarstvo pravde sprovodi u postupku priprema za skorašnje ustavne izmene ne predstavljaju stvarnu javnu raspravu, da su građani isključeni i iz ovih konsultacija, da Ministarstvo pravde nije predstavilo svoje polazne osnove o kojima bi se raspravljalo i da skreće pažnju sa stvarnog razloga zbog koga se država obavezala da izmeni Ustav – nedovoljna nezavisnost pravosuđa i otklanjanje političkih uticaja usmerenih na sudije i tužioce.

Društvo sudija Srbija, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Centar za pravosudna istraživanja pozivaju Vas na konferenciju

Konferencija za novinare
Društva sudija Srbije


Na konferenciji će struka predstaviti polazne osnove za raspravu o izmenama Ustava Republike Srbije i za ustavnu reformu pravosuđa o kojima su se saglasila i udruženja građana koja imaju višegodišnje iskustvo u oblasti prava. Biće govora o:
• pokušaju da se izmenama Ustava relocira politički uticaj na pravosuđe
• šteti za građane ukoliko se u Ustav unesu rešenja koja će pravosuđe izložiti daljim političkim pritiscima
• načinu na koji se jača nezavisnost sudija i samostalnost tužilaca, koje su preduslovi za nepristrasnu i stručnu zaštitu prava građana.

Uvodnu reč imaće:

  • Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije i sudija Apelacionog suda u Beogradu
  • Goran Ilić, predsednik Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, zamenik predsednika Državnog veća tužilaca i zamenik Republičkog javnog tužioca
  • Miodrag Majić, predsednik Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja i sudija Apelacionog suda u Beogradu.

    Moderator diskusije:
  • Nenad Stefanović, član Upravnog odbora Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i zamenik javnog tužioca u III osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu

    Radni jezik konferencije je srpski.
    Obezbeđen je prevod na engleski jezik.

Izveštaj

Konferencija o reformi pravosuđa održana u Medija centru

Blic

Koferencija "Polazne osnove za uspešnu reformu pravosuđa" u organizaciji Društva sudija Srbije, Udruženja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije i Centra za pravosudna istraživanja, održana je danas u Medija centru u Beogradu.

Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, Radovan Lazić predsednik UO Udruženja tužilaca, Miodrag Majić, predsednik Upravnog odbora Centra za pravosudna istraživanja, i Nenad Stefanović, član Upravnog odbora Udruženja tužilaca, na panelu u Medija centru predstavili su polazne osnove za raspravu o izmenama Ustava Srbije i za ustavnu reformu pravosuđa.

Kako je naveo Nenad Stefanović iz Udruženja tužilaca, povodom planiranih izmena Ustava Republike Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe, na koje se Republika Srbija obavezala u pregovorima za pristup Evropskoj uniji, a imajući u vidu da nema saznanja o postojanju i radu Radne grupe za izmenu Ustava, ni o predlogu izmena Ustava iza kojeg stoji Ministarstvo pravde, kao i da konsultacije koje sprovodi Ministarstvo pravde ne predstavljaju stvarnu javnu raspravu i skreću pažnju s ključne teme – političkog uticaja na pravosuđe, strukovna udruženja predlažu nekoliko polaznih osnova za ustavnu reformu pravosuđa.

- Smatramo da pravosuđe treba da bude zaštitnik interesa građana, a ne vlasti. Pravosuđe treba da bude garant vladavine prava, ljudskih prava i građanskih sloboda, a ustavne garancije nezavisnosti sudstva i samostalnosti tužilaštva treba ojačati. Takođe, smatramo da politika treba da bude isključena iz izbora i napredovanja sudija i tužilaca, kao i da bude isključena iz funkcionisanja pravosuđa i pravosudnih saveta. Takođe, pravo sudija i tužilaca da misle i govore treba da bude neprikosnoveno, a tužilaštvo treba da bude ustavom osposobljeno da odgovori izazovima savremenog društva - naveo je Stefanović.

S tim u vezi, panelisti su najavili da će zajedno sa partnerima iz civilnog društva organizovati javne rasprave o ustavnim izmenama sa predstavnicima pravosuđa i građanima i pozvali su zakonodavnu i izvršnu vlast da o izmenama Ustava otvoreno debatuju.

Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Ustavne izmene – Polazne osnove za uspešnu reformu pravosuđa
Nenad Stefanović
Miodrag Majić
Ustavne izmene – Polazne osnove za uspešnu reformu pravosuđa
Ustavne izmene – Polazne osnove za uspešnu reformu pravosuđa
Radovan Lazić
Ustavne izmene – Polazne osnove za uspešnu reformu pravosuđa
Dragana Boljević
Ustavne izmene – Polazne osnove za uspešnu reformu pravosuđa
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj