Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Verodostojnost diplome legitimna novinarska tema

Izvor: Danas, 01.03.2018.

0 komentara      Ostavite komentar

Autor: V. J.

U tekstovima koji su se bavili diplomom veštakinje Mirjane Labović ni u jednom trenutku nisam implicirala da je ona falsifikovala diplomu ili da nije završila fakultet, već sam samo otvorila pitanje verodostojnosti samog dokumenta.

Nismo imali nameru nikome da nanesemo neprijatnosti, već smo bili pri stavu da je ovo pitanje predmet legitimne novinarske pažnje – kazala je Mirjana N. Stevanović, novinarka lista Danas na ročištu koje je danas u Višem sudu u Beogradu održano po tužbi veštakinje Gradskog zavoda za veštačenje Mirjane Labović.

Prema rečima Stevanovićeve, autorke tektova o diplomi veštakinje Labović, kopiju diplome njoj je dostavio biznismen Dejan Dragojlović koji je bio jedna od stranaka u postupku u kojem je Labovićeva veštačila.

– Taj dokument je sadržao niz apsurda. Najpre mi je pažnju privukla činjenica da diploma nosi naziv Univerziteta Kosovo, iako je međunarodno ustanovljena norma da se univerziteti nazivaju po gradovima u kojima im se nalazi sedište. Potom, ime dekana na diplomi je bilo pogrešno napisano, kao rektor je navedena osoba koja je to postala nekoliko godina nakon što je papir izdat, a dodatna nelogičnost je i to što je u prosek ocena uvršćena i ocena sa diplomskog rada, što nije praksa – kazala je Stevanović.

Ona je pre objavljivanja teksta razgovarala sa Mirjanom Labović koja joj je rekla da se „tako to zvalo u vreme Tita“, što je Stevanovićeva i uvrstila u svoj tekst.

– Mirjana Labović je iskoristila i svoje pravo na demanti u kojem je navela da je završila fakultet, što je i objavljeno – istakla je Stevanović.

Kako je dodala, na osnovu tekstova lista Danas Agencija za borbu protiv korupcije je podnela prijavu Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu zbog sumnje da je Labovićeva falsifikovala diplomu. Ovu prijavu je, istakla je Stevanović, tužilaštvo bez obrazloženja odbacilo.

– Nakon toga zatražili smo kopiju diplome tužioca Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu Ljubivoja Đorđevića, koja nam nije dostavljena, ali nam je nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja njen sadžaj prepričan. Tada smo saznali da je i on završio Univerzitet u Prištini – kazala je Stevanović, naglašavajući da je Agencija za borbu protiv korupcije u maju prošle godine zatražila od Republičkog javnog tužilaštva da ispita postupanje Prvog tužilaštva u ovom konkretnom slučaju.

Tvrdeći da su joj povređeni čast i ugled u stručnim krugovima, Mirjana Labović tužila je novembra 2016. godine list Danas radi naknade materijalne štete koju je procenila na pola miliona dinara. Naredno ročište u ovom sporu zakazan je za 20. jun.

Tajna veštačenja

Jedna od informacija koju je Danas tražio odnosio se i na spisak predmeta u kojima je Labovićeva veštačila. Gradski zavod za veštačenje, u kojem je Labovićeva zaposlena, mesecima je odbijao da dostavi ove podatke Danasu, zbog čega ih je Poverenik za informacije od javnog značaja i kaznio sa ukupno 400.000 dinara. Tek nakon promene direktora ove institucije Danas je dobio tražene informacije.

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.