Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
RSS
Budite obavešteni o najnovijim događajima u Medija centru

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

U sklopu Medija centra nalaze se 3 sale i Press klub. Sale su kapaciteta...

Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...

Zaposleni u RGZ-u opet na udaru propisa i pogrešnih odluka

Sreda, 14/11/2018, 11:00, II sprat, Mala sala

izveštaji:

Pročitajte tekstPogledajte fotografije
Zaposleni u RGZ-u opet na udaru propisa i pogrešnih odluka
Višegodišnja nastojanja da se problemi primanja zaposlenih u Republičkom geodetskom zavodu konačno urede sistemskim izmenama zakona, ovih dana su još jednom onegomogućena. Postupak donošenja Zakona o platama državnih službenika i Izmena i dopuna Zakona o državnim službenicima, koji je u toku, je prilika da se ovo pitanje definiše na sistemski i održiv način. Predlagač zakona nije prihvatio predlog koji je usaglašen između sindikata RGZ-a, menadžmenta i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Bez adekvatnih i argumentovanih razloga odbačeni su predlozi koeficijenata za katastarske službenike“ kao i predlog da se zaposleni u RGZ-u izuzmu iz člana 32. Zakona održavnim službenicima čime bi se samo uskladila važeća zakonska regulativa. Istovremeno je usvojena i odluka o odlaganju primene Zakona o sistemu plata u javnom sektoru čime se otvara još jedan period neizvesnosti i diskriminacije za zaposlene u RGZ-u.


Konferencija za novinare Predstavnika reprezentativnih sindikata RGZ-a: Sindikata Nezavisnost RGZ-a i Jedinstvene organizacije sindikata

Govore:

  • Predstavnici reprezentativnih sindikata RGZ-a

Poziv za konferenciju možete preuzeti ovde

Izveštaj

Niska primanja i nezadovoljstvo statusom opterećuju zaposlene u Republičkom geodetskom zavodu

Piše: Vojislav Milovančević, Medija centar

Republički geodetski zavod je jedina državna institucija u kojoj zaposleni imaju manje primanja i pored nedavnog povećanja plata u javnom sektoru, rečeno je na pres konferenciji sindikata “Nezavisnost” RGZ-a i Jedinstvene organizacije sindikata.

Izvršni direktor Granskog sindikata uprave pravosuđa, odbrane i policije, Nebojša Pejčinović ističe da je RGZ jedini državni organ u kojem je broj stručnih kadrova konstantno smanjivan, te da prosečna starost radno angažovanih iznosi 56 godina.

“Broj zaposlenih nije dovoljan kako bi se odgovorilo zahtevima posla. Više od jedne decenije Republički geodetski zavod funkcioniše sa manjkom stručnih kadrova“, kazao je Pejčinović, dodajući da su ljudi koji rade u ovoj instituciji, za razliku od ostalih državnih službenika, znatno ugroženiji.
„Priča kako su oni kojima je poslodavac država zaštićeni poput belih medveda, ne odnosi se na RGZ. Zaposleni u ovoj instituciji ugroženi su poput belih miševa“, slikovito objašnjava Pejčinović.

Prema rečima predsednika odbora sindikata „Nezavisnost“ RGZ-a, Zorana Blagojevića, niska primanja i nezadovljstvo statusom su ono što najviše opterećuje one koji rade u ovoj instituciji. On je izazio bojazan da će novonajavljena povećanja plata u javnom sektoru, kao prethodnog puta, zaobići Republički geodetski zavod.
„Postoji strah da će se ponoviti scenario prethodnog povećanja plata, kad su one, i pored rasta od 5 odsto u ostalim državnim institucijama, u RGZ-u ostale na istom nivou. Jedan od naših osnovnih zahteva je da se samo ispoštuje ono što je Vlada republike Srbije propisala, a to je da se prošlogodišnje uvećanje primanja, kao i naredno u iznosu od 7 procenata, zbirno oseti na platama onih koji rade u Republičkom geodetskom zavodu.

Predsednica Jedinstvene organizacije sindikata RGZ-a, Dijana Konstantinović, kazala je da su se zaposleni u više navrata obraćali Ministarstvu finansija i uprave i lokalne samouprave, ali da nikada nisu dobili odgovor na njihove molbe i zahteve.
„Smatramo da zaslužujemo mnogo više, jer obavljamo mnoge stvari koje su potrebne za napredovanje naše države na Duing biznis listi“, navela je ona.

Na konferenciji je apelovano na Vladu republike Srbije da se posveti rešavanju statusa Republičkog geodetskog zavoda, kako bi se omogućilo njegovo neometano funkcionisanje i upućen poziv nadležnim državnim organima da poštuju ranije potpisane sporazume.


Snimci događaja na MC Web televiziji ostaju dostupni za gledanje do 6 meseci

Galerija

Zaposleni u RGZ-u opet na udaru propisa i pogrešnih odluka
Zaposleni u RGZ-u opet na udaru propisa i pogrešnih odluka
Aleksandar Blagojević
Dijana Konstantinović
Zoran Blagojević
Zaposleni u RGZ-u opet na udaru propisa i pogrešnih odluka
Zaposleni u RGZ-u opet na udaru propisa i pogrešnih odluka
Zaposleni u RGZ-u opet na udaru propisa i pogrešnih odluka
Nebojša Pejčinović
Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Ključne reči

Pri pretrazi možete koristiti domaće karaktere: č, ć, š, ž, đ


Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.
sve rečitačnu frazubilo koju reč
 Opšta
 Mediji
 Politika
 Ekonomija
 Društvo
 Kultura
 Region
 IT Tehnologije
 Sport
Selektuj sve  Deselektuj sve
Od 
Do 
 Video zapis   Tekstualni izveštaj