Mediji o medijima, Događaji, Informacije

Svakog drugog petka
Prijave za newsletter
Aktuelne medijske teme, svakog drugog petka u mesecu u Vašem Inboxu....

Pogledajte i preuzmite fotografije visoke rezolucije iz kolekcije Medija centra...

Medija centar na Facebook-u

Posetite stranicu Medija centra na Facebook-u i postanite član...

Novi mediji
Članci i informacije o Internetu, multimediji, digitalnom zapisu...
Direktni prenosi konferencija
Prenosi i arhiva snimaka konferencija na MC Web TV...
Aktuelni konkursi za novinare, urednike, fotoreportere, medijske kuće...

Press kliping tekstova koje mediji objavljuju jedni o drugima

Prijavite se na MC mejling liste

Zaustavimo nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima

Izvor: 13.06.2019.

0 komentara      Ostavite komentar

Mreža Žene protiv nasilja i Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuju izostanak adekvatne reakcije Ministarstva kulture i informisanja i Regulatornog tela za elektronske medije na nasilje nad ženama i decom u rijaliti programima koji se godinama emituju na TV Pink i TV Happy. Tim povodom tražimo da REM izrekne najoštrije mere u odnosu na rijaliti programe Parovi i Zadruga u cilju zaustavljanja nasilja nad ženama i decom u medijima.

Pritužbe protiv nasilja u medijima koje je podnosio civilni sektor završavale su se opomenama i upozorenjima koje je REM upućivao navedenim medijskim kućama.[1] Pošto nasilje nije zaustavljeno, činjenica je da ove mere nemaju efekat.

Samo u proteklih mesec dana tri učesnice rijaliti programa Parovi i Zadruga preživele su: šutiranje, šamaranje, udaranje, pljuvanje, posle čega su neke od njih završile u bolnici.[2] Podsećamo da je dva dana posle emitovanja emisije DNK, 2015. godine, učesnik ovog rijalitija ubio učesnicu, svoju suprugu, a da je u istom programu maloletnoj deci pred kamerama uziman DNK uzorak radi utvrđivanja očinstva.

Podsećamo da Zakon o elektronskim medijima zabranjuje programe koji podržavaju nasilje, kriminalno ili drugo nedozvoljeno ponašanje (član 47), kao i ponižavajuće postupanje i scene nasilja i mučenja (član 50). U Pravilniku o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga (REM, 2015) naglašeno je da se rijaliti programski sadržaj smatra nepodesnim za osobe mlađe od 18 godina ako se u njemu prikazuje nasilje i nepristojno izražavanje preduzeto kao akt agresije, odnosno u cilju vređanja. Zabrana emitovanja programa koji podstiču ili prikazuju nasilje i zaštita maloletne dece od ovakvih sadržaja definisana je i Pravilnikom o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga (REM, 2015).

Mreža Žene protiv nasilja se pridružuje predlogu Nezavisnog udruženja novinara Srbije i drugih novinarskih i medijskih udruženja da nova Strategija razvoja sistema javnog informisanja pruži osnov za izmenu relevantnih zakona tako da oni propisuju mogućnost izricanja novčanih sankcija, pored već postojećih, u slučajevima kršenja odredbi iz oblasti elektronskih medija.

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Članica Mreže ŽPN - Autonomni ženski centar

[1] Mreža Žene protiv nasilja je koalicija 26 ženskih nevladinih organizacija iz 17 gradova i opština u Srbiji koje pružaju usluge za podršku ženama koje su preživele muško nasilje (www.zeneprotivnasilja.net)

2 https://www.zeneprotivnasilja.net/images/vesti/pdf/Odgovor_REMa.pdf

3 https://www.srbijadanas.com/vip/parovi/hitno-prebacena-u-bolnicu-diskvalifikacija-prokrvarila-joj-vagina-posle-brutalnog-udarca-nogom-video-2019-05-21

https://www.kurir.rs/stars/3267021/oglasio-se-ministar-povodom-prebijanja-zena-u-rijalitiju-evo-sta-je-porucio-mikiju-se-crno-pise-foto[1] https://www.zeneprotivnasilja.net/images/vesti/pdf/Odgovor_REMa.pdf

[2] https://www.srbijadanas.com/vip/parovi/hitno-prebacena-u-bolnicu-diskvalifikacija-prokrvarila-joj-vagina-posle-brutalnog-udarca-nogom-video-2019-05-21

https://www.kurir.rs/stars/3267021/oglasio-se-ministar-povodom-prebijanja-zena-u-rijalitiju-evo-sta-je-porucio-mikiju-se-crno-pise-foto

Pogledajte sve komentare (0)     Ostavite komentar

Objavljeni komentari sadrže stavove koji nisu stavovi Medija centra. Odgovornost za sadržinu poruke i tačnost podataka snose korisnici sajta koji su komentare poslali.

Postavi link ka ovoj stranici na Facebook-u

Mediji o medijima

Ključne reči
   sve reči   tačnu frazu   bilo koju reč
Ključne reči

Za pretragu po datumu možete koristiti kalendar u levoj margini.